2024. Február 27. kedd

A terhesség kilenc hónapja: hírek

Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át - állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatói.
BŐVEBBEN


Fokozott trombózishajlammal a terhesség mélyvénás trombózis szempontjából jelentős rizikót jelent, ám sokan nem tudják, hogy az olyan állapot, mint a terhességi toxémia is nagyobb eséllyel alakul ki ekkor. Hogy miként lehet a legbiztonságosabbá tenni a várandósság időszakát, arról dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.


BŐVEBBEN


alkohol, terhesség
Nem vezet gyerekkori fejlődési problémákhoz, ha az anya terhessége korai szakaszában kevés, heti egy-nyolc adag alkoholt elfogyaszt – állapították meg dán kutatók a BJOG című szülészeti-nőgyógyászati szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
BŐVEBBEN


méhen kívüli terhesség
Az adrenomedullin (ADM) nevű hormon szintje előre jelezheti ezt az életveszélyes állapotot; ennek alapján egy vérvizsgálattal kimutatható, ha valaki veszélyeztetett.
BŐVEBBEN


terhesség, apasági vizsgálat
Az apasági vizsgálat terhesség alatti elvégzésére jelenleg rendelkezésre álló módszerek a vetélés kockázatával fenyegetnek, és csak a terhesség későbbi szakaszában lehet őket elvégezni. Egy amerikai biotechnikai cég olyan új eljárást fejlesztett, amely az anya véréből teszi lehetővé az apa kilétének igazolását.
BŐVEBBEN


császármetszés
Az egyre növekvő számú császármetszések kedvezőtlen hatással vannak mind a nők, mind gyermekeik egészségére.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Kis túlsúly is veszélyes lehet a terhesség alatt Neveljen jó étvágyú gyereket már az anyaméhben! Nem árt a magzatnak a sportolás Vajúdáskor többet árt a CTG, mint használ? Otthon szülni vagy kórházban? 50 felett is biztonságos a terhesség és a szülés Halolajjal megelőzhető lehet az ekcéma Az elhízástól nem védi a magzatot a halolaj Közelgő vetélést jelezhet az embrió lassú növekedése Korábban meghatározható lehet a magzat neme Cukorfüggő babát szülhetnek a cukorbeteg kismamák Kiknek szabad fogyni a terhesség alatt? Miért szülnek nehezebben a cukorbeteg kismamák? Jobb a fogós szülés, mint a császármetszés? Már születés előtt eldől, hogy ki lesz elhízott Egyszerű teszt a végzetes terhességi szövődmény ellen Nehezen esnek teherbe a túl sovány nők Komplikáltabb lehet a PCOS-es nők terhessége Apai sejtek okozhatják a terhességi magas vérnyomást Sok módon árt a terhesség alatti dohányzás Megárthat a zsírszegény joghurt a terhesség alatt Rákhoz vezethet az állandó stressz Jót tesz a magzatnak a halolaj A nikotinos rágó is ártalmas a magzatra Növeli a stroke kockázatát a terhesség Genetikai hibákhoz vezethet a lombikmódszer Kicsi magzatból asztmás gyerek válhat Szívbeteggé teszik magzataikat a dohányzó kismamák Érdemes lefogyni két terhesség között Az apák is tapasztalnak magukon terhességi tüneteket Felesleges kettő helyett enni a terhesség alatt Viselkedészavaros lehet a stresszelő kismama gyermeke Tovább élnek az ikres anyák Kapcsolat a halva születés és a passzív dohányzás között Az anya túlsúlya is a csecsemőhalál rizikótényezője Kevés alkohol is eltorzíthatja a magzat arcát A magzatnak is árt az anya passzív dohányzása Szívbeteg lehet a dohányzó kismama gyermeke
Évekig tartó traumát okozhat a vetélés A folsav nem csökkenti a koraszülés kockázatát Méhen belül sikeresebb a nyitott gerinc műtéte Az újszülöttre is hat az anya depressziója Később kiújulhat a terhesség alatti cukorbetegség A terhes nők gyakran letagadják, ha dohányoznak Egyre gyakoribb a terhesség alatti emlőrák Az anya véréből is vizsgálható a magzat DNS-állománya A többszöri vetélés növeli a szívroham kockázatát Koraszülésre hajlamosíthat a forgalmas lakóhely Az utód szaglására is hat a terhes nő étrendje Biztonságosak a gyomorégésgátlók a terhesség alatt A kozmetikumok árthatnak a terhesség alatt? A terhesség alatti ágynyugalom nem mindig jó megoldás? Kevesebb lehet a korai vetélés a lombikbébi-módszernél A feltételezettnél kockázatosabb az otthonszülés Mesterséges megtermékenyítés: A kevesebb néha több A mogyoró is kerülendő terhesség alatt? Vércsoporttól is függhet a nők termékenysége Ritkán következik be eredményes fogamzás Az ikrek már az anyaméhben simogatják egymást Szkizofréniát is okozhatnak a méhen belüli fertőzések Teljes genetikai teszten átesett babák születtek Húsz éves újszülött jött a világra Kiderült a terhességi magas vérnyomás oka Heti egy-két pohár bor nem árt a magzatnak 60 éves nagymama hozta világra az unokáját Kisebb babát szülnek a depressziós nők Lebuktatja az anyát az újszülött első széklete Gyakoribb a császármetszés beindított szülésnél Jót is tehet a terhesség alatti alkoholfogyasztás Rizikósabbak az éjszakai szülések Ritka leukémiát okozhat a terhesség alatti alkoholfogyasztás Öröklődhet a terhességi rosszullétre való hajlam Mit sem segít a szülésnél az akupunktúra? Szülés után gyakori probléma az inkontinencia Koraszülés szájüregi fertőzés miatt Rontja a lombikprogram sikerességét a légszennyezés
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés