2024. Június 25. kedd
Heti egy-két pohárka alkoholos ital, például bor elfogyasztása a terhesség alatt még nem befolyásolja károsan a megszületett gyermek viselkedését, illetve intellektuális fejlődését – állapította meg egy brit tanulmány.

A University College London Járványtani és Közegészségügyi tanszékének kutatói hézagpótlónak szánták a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban publikált tanulmányukat. Mint mondták: korábban számos elemzés született az alkohol káros hatásairól a várandósság alatt, de azzal nem foglalkoztak, hogy mekkora az a mennyiség, ami még nem káros.

alkohol, terhesség

Yvonne Kelly csoportja a tanulmány elkészítéséhez egy nagyszabású felmérés (Millennium Cohort Study) adatait használta fel, amely 2000 szeptembere és 2002 januárja között született 11 513 brit gyermek egészségügyi állapotát követte nyomon az anyák válaszai alapján.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás alapján az anyákat több csoportba sorolták: az alkoholt nem fogyasztók, a könnyű ivók (heti egy-két ital), a mérsékelt ivók (heti három-hat italt) és az erős ivók (heti hét vagy több ital) kategóriájába.

A „könnyű ivók” esetében semmi jelét nem tapasztalták annak, hogy heti egy pohár, 175 ml bor vagy 50 ml rövid ital, illetve kevesebb mint egy korsó sör káros hatással lett volna a megszületett gyermekre. „Ötéves korig nem növeli meg a szocio-emocionális, illetve kognitív fejlődésbeli rendellenesség kockázatát, ha a gyermek olyan anyától született, aki a terhesség alatt egy-két egységnyinél nem ivott több alkoholt hetente” – fogalmaztak a kutatók.


Forrás: MTI
2010. 10. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés