2023. Szeptember 29. péntek
A veleszületett fejlődési rendellenesség, a nyitott gerinc (spina bifida) műtéti helyreállítása születés előtt, a méhen belül elvégezve a leghatékonyabb amerikai szakértők szerint.

A nyitott gerinc a központi idegrendszer fejlődési rendellenessége. A magzati fejlődés során a 28. nap környékén az idegrendszert magába foglaló velőcső normális esetben összezáródik. Ha ez mégsem történik meg, akkor idegcsőzáródási hiba alakul ki, ennek leggyakoribb formája a spina bifida.

nyitott gerinc

A rendellenesség szülés előtti, prenatális műtétjét a 26. terhességi hétig végezhetik el az orvosok. Ennek során a császármetszéshez hasonló sebészi beavatkozással nyitják meg a méhet, és így operálják meg a magzatot. A műtét közben az anya és a magzat is altatásban van, utóbbi pedig még izomlazítót is kap – mondta el Scott Adzick, a philadelphiai Gyerekkórház vezető gyermeksebésze. A szakember és kollégái az eljárás randomizált klinikai próbájába a tervek szerint 200 várandós nőt vont volna be, ám sikeressége miatt 183 résztvevőnél lezárták a tesztet.

A vizsgált időszakban a méhen belül műtött magzatok és a születés után operált gyerekek csoportjában egyaránt két-két haláleset történt, haláluk az orvosok szerint összefüggésben volt fejlődési rendellenességükkel.

A műtött gyerekek állapotát egyéves, majd két és fél éves korukban ellenőrizték. A méhen belül műtött csecsemők közül 12 hónapos korban mintegy 40 százaléknak volt szüksége söntre az agyvíz felhalmozódásának megelőzésére, míg a születés után műtött 12 hónapos csecsemőknél 82,5 százalék volt ez az arány. A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 30 hónapos korban elvégzett vizsgálatok is azt mutatták, hogy a méhen belül műtött gyerekek mentális képességei és mozgása is sokkal jobb, mint a születés után műtötteké.


Forrás: MTI
2011. 02. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés