2024. Március 05. kedd
Egy ritka szívfejlődési rendellenességben szenvedő újszülöttek számára jelenthet jobb életkilátásokat az az új módszer, amellyel már a méhen belül korrigálják az eltérést. A Harvard Egyetem tudósai által kidolgozott módszer azonban még így sem jelent teljes gyógyulást.

A hipopláziás bal szívfél szindróma lényege a magzat bal szívkamrájának alulfejlettsége, aminek következtében a szív nem képes az élet fenntartásához elegendő vér pumpálására. A rendellenesség tízezer születésből egy esetben jelentkezik, megoldására egy héten belül nyílt mellkasi műtét szükséges, különben a csecsemő halálához vezet. A műtét ellenére a gyerekek a kutatók szerint később legalább egyszer szívátültetésre szorulnak.

szívműtét, méhen belül

A magzati korban elvégzett beavatkozás segítségével a remények szerint csökkenthető lehet a később szükséges beavatkozások mennyisége, kiküszöbölhető a szívtranszplantáció, és a gyermekek számára jobb életminőséget lehet biztosítani.

Az operáció során az anya hasfalán keresztül egy katétert vezetnek a magzat szívébe. A katéter végén lévő ballon tágítja az aortabillentyű szájadékát, mely a vér folyását szabályozza a bal kamrából a főverőér felé.

A kutatóknak hét évbe telt a beavatkozásra alkalmassá tevő kritériumok megállapítása. A műtétet a magzatok 30%-ánál lehetett technikailag sikeresen alkalmazni, és erre is csak egy szűk időintervallum, a terhesség 20-21 hete alkalmas – mondta el Dr. Doff B. McElhinney gyermekgyógyász, a Harvard Egyetem docense, a Bostoni Gyermekkórház kardiológusa. Idővel, nagyobb tapasztalattal, és jobb technológiai feltételekkel jobb eredmény érhető el.

McElhinney nem akar hiú ábrándokat kelteni az új módszerrel kapcsolatban. Szerinte a betegségben szenvedő magzatoknak csak a kisebb hányadát lehet orvosolni, és az ő esetükben is szükségesek lesznek további beavatkozások a születést követően.


Forrás: Medipress
2009. 10. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés