2024. Május 21. kedd
Asztma kezelés 6 aranyszabályaAz asztma az egyik leggyakoribb krónikus, nem fertőző betegség, ami több mint 260 millió embert érint a világon. Az asztma világnapját, ami a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet kezdeményezésére jött létre, minden évben május első keddjén tartják. Az idei év fókuszában a betegoktatás áll – mondja dr. Somogyi Éva, gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász, a Tüdőközpont szakembere, akit az asztmás gyermekek szüleinek az oktatásáról is kérdeztünk.

további hírek az archívumból
Teljes élet cukorbetegen is - édes kihívások
A cukorbetegség egy olyan állapot, amely sokak számára jelentős kihívást jelent az életben. Azonban fontos tudatosítani, hogy a cukorbetegséggel együtt is lehet teljes életet élni. Az édesség iránti vágy és az étkezési korlátozások ellenére is léteznek lehetőségek arra, hogy az élet élvezetes és kiegyensúlyozott legyen. Összpontosítsunk arra, hogyan lehet sikeresen kezelni a cukorbetegséget anélkül, hogy az korlátozná az életminőséget.

Immunrendszerünk többszörös alapokon nyugvó védekezőrendszer. Bárhol is billen meg az egyensúly, azonnal fogékonyabbak leszünk a betegségekre, köztük a rákra.
További cikkek: Daganatos megbetegedések

Az epe és az epevezeték megbetegedései igen sokakat érintenek: hazánkban minden hatodik ember, többségükben nő szenved ezektől. Számukra a legfontosabb az állapotuknak megfelelő táplálkozás, hiszen helyes étrenddel elkerülhetik a betegség súlyosbodását és növelhetik a kezelés hatékonyságát is.
További cikkek: Máj- és epebetegségek

A székletürítés zavarai általában tabutémának számítanak, noha igen sokan szenvednek tőlük. A legtöbb érintett restell ezzel a kellemetlenséggel orvoshoz fordulni, pedig a szakember nemcsak segíthet ezen a problémán, hanem feltárhatja annak okait, kizárhatja azokat az esetleges alapbetegségeket, amelyeknek ez csak az egyik tünete.

A sclerosis multiplex súlyos, mindkét alsó végtagra kiterjedő bénulást, látási vagy tekintési problémát tud okozni. Vannak, akik a betegséget követően hirtelen tünetmentessé válnak, míg másoknál folyamatos rosszabbodás mutatkozik.
További cikkek: Neurológia

A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz. Mi okozhatja és miért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, ha panaszaink vannak? Többek közt erről is kérdeztük dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát.
További cikkek: Fül-orr-gégészet

Míg a bőrt pigmentsejtjei bizonyos fokig védik az UV-sugarakkal szemben, addig a szem sokkal kiszolgáltatottabb a káros sugárzásnak.
További cikkek: Szemészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés