2024. Június 24. hétfő

Szemészet

UV-sugárzás, szem

Míg a bőrt pigmentsejtjei bizonyos fokig védik az UV-sugarakkal szemben, addig a szem sokkal kiszolgáltatottabb a káros sugárzásnak.


BŐVEBBEN


Szemüveg vagy kontaktlencse? – örök kérdés a látásproblémákkal küzdők számára, különösen nyáron. A káros UV-sugárzással szembeni védekezés miatta mérleg nyelve gyakrabban dől a kontaktlencse és a napszemüveg irányába, de a strandolás már nagyobb problémát jelent.
BŐVEBBEN


Egy 26 éves kínai férfinál ritka szemprobléma, úgynevezett retinaleválás állt elő, miután több napon keresztül szinte szünet nélkül használt egy mobiltelefonos csevegőalkalmazást. A retinaleválás megfelelő orvosi kezelés hiányában vaksághoz is vezethet.
BŐVEBBEN


Fej kamera teaser

Szemgolyónk, a látás szerve, egy különleges érzékenységű kamerát rejt. Ez a bonyolult szerkezet a külvilág ingereinek mintegy kétharmadát fogadja, és továbbítja idegingerületként az agyba.


BŐVEBBEN


kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás kiváltói lehetnek vírusok és baktériumok is. A leghatásosabban a baktériumos eredetű fertőzések gyógyíthatók, antibiotikumokkal jól kezelhetők, de a vírusok ellen is vannak már kiváló hatású gyógyszerek.


BŐVEBBEN


zöld hályog glaukóma
A zöld hályog, vagyis a glaukóma lényege a kórosan megemelkedett szemnyomás, mely kezelés nélkül a látóidegfő, a látótér, végül a látásélesség károsodásához vezet.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Szemkímélő tanácsok monitorbámulóknak Mit együnk, hogy jobban lássunk? Szembetegséget okoz a számítógép? Tények a krokodilkönny-szindrómától a hagymás könnyezésig Hogyan vigyázzon szeme fényére? Megőrizhető-e makulátlanul a makula? Szempanaszok, amelyek betegségre utalnak Glaukóma világhét Szemészeti alapfogalmak és betegségek Ha elhomályosul a világ: átmeneti látászavarok Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek? A látás romlásával veszíthetjük el életkedvünket is Hogyan óvjuk szemünket a nyaralás alatt? Múló látászavar: vegyük komolyan! Pajzsmirigybetegségek és a szem Az életmód hatása a szembetegségekre Látás-önvizsgálat otthon-mikor igen, mikor nem A száraz szem tünetei a szemhéjtoalett otthoni alkalmazásával enyhíthetők Egészségpénztár: lássunk világosan! Hét tipp, amellyel óvhatja látását A sárgarépa segít az öregedő szemnek Hogyan óvhatja gyermeke látását? Akik fantomszemmel látnak A spenót hatékony fegyver a szürkehályog ellen? Súlyos szemkárosodást okozhat, ha védőeszköz nélkül néz a napba! Szaruhártya-sérülést okozott a parti-kontaktlencse Akár vakság is lehet egy jó buli ára A zöld hályog okát kutatják Idővel egyre rosszabbul lát? Nem kell beletörődnie! Tegye le végleg a szemüvegét! Nem kell szemüveg majd az új iPadhoz Megtalálták az örökletes vakság génjét Erre vigyázzon, ha kontaktlencsét visel! Szabaduljon meg az olvasószemüvegétől! Ma már elérhető a lézeres szürkehályogműtét Látásjavítás az aktív életet élőknek Szemüveg vagy lézeres szemműtét?
Lézeres látásjavítás 45 felett Veszélyes-e a lézeres dioptriakorrekció? A lézeres látásjavítás fejlődése Hogyan vigyázzon a szeme fényére? Szürkehályog? Ezek a legmodernebb kezelések! Az órák közti szüneteket töltsék a gyerekek a szabadban! Tetrisszel a tompalátás ellen? Öregedő szemek Elkerülhető-e az idősebbek látásromlása? Időskori szembetegségek Nagyobb a nők pupillája Ritka szembetegséget gyógyít a Botox Mire utalhat a szemremegés? Génterápiával visszaadható a látás Télen is elkél a napszemüveg! Egyszerre csak az egyik szemünkkel látunk Vakságot okozhat a kontaktlencsében való alvás Egyre fiatalabbakat érint a szürke hályog Télen gyakori a száraz szem szindróma Máshogy látjuk a színeket alvás után A szem allergiás betegségei Egészséges látás nélkül nem élvezhető a 3D-s mozizás Tesztoszteronhiány miatt is kiszáradhat a szem A jobb látásért ezt egye! A szürke hályog és műtéti kezelése Fusson, hogy meg ne vakuljon! Nem a vibráló képernyő okozza a gyerekek látásromlását - Tanulmány Öltés nélkül műthető a szürkehályog A kancsalság és kezelése A kötőhártya-gyulladás típusai és kezelésük Más színben látja a világot? - Érdekességek a színlátás világából Mikor segít a lézeres szemműtét? Az időskori vakság leggyakoribb oka: makula degeneráció Egy szem árpa Homályba borult szemek: a szürkehályog Gyermekkorban jelentkező szembetegségek Szemészeti szűrővizsgálatok csecsemőkorban

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés