2024. Július 22. hétfő
Zöld hályog (glaucoma) -  Szürke hályog (cataracta) -  Makuladegeneráció (AMD)
Az öregedés folyamatával együtt jár a látás romlása is, amelynek hátterében olyan, magas előfordulási arányú szembetegségek állnak, mint a zöld és a szürke hályog vagy a makuladegeneráció.

Zöld hályog (glaucoma)

Glaucoma esetén a szemben található folyadék, az úgynevezett csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, így megnövekszik a szemnyomás, károsodik a látóideg, ami a látás romlását eredményezi. A betegség kezdetben tünetszegény, így sajnos hosszú ideig észrevétlenül maradhat. Ha már észlelhető a látásromlás, látótérkiesés, akkor gyakran már előrehaladott állapotról van szó. Tipikusan az esti órákban tapasztalhatja a beteg, hogy egyik vagy akár mindkét szemére homályosan lát. Enyhe rosszullét is jelentkezhet. Ha a glaukóma kezeletlenül marad, fennáll a veszély, hogy az érintett teljesen megvakul.

Szembetegségek időskor

A zöld hályog terápiája akkor a legeredményesebb, ha korai stádiumban kerül felismerésre. Ez csak rendszeres, évente elvégzett szemészeti szűrővizsgálattal lehetséges. Szemcsepp alkalmazásával a szemnyomás mérsékelhető, a szem vérkeringése javítható. Súlyos esetben a csarnokvíz-elvezetési utak elzáródása műtét elvégzését teszi szükségessé. A lézeres és mikrosebészeti eljárásoknak köszönhetően ezek a beavatkozások ma már csak csekély kockázattal járnak.

Szürke hályog (cataracta)

A szürke hályog a szemlencse áttetszőségének megszűnését, elszürkülését jelenti, aminek folyamán homályos látás alakul ki. A beteg úgy látja a világot, mintha ködön vagy koszos napszemüvegen át nézne. További jellegzetes tünet a kettős látás és az extrém fényérzékenység Az időskori betegség többnyire évek alatt fejlődik ki, kialakulásának pontos oka ma még tisztázatlan. A kórt többféle, a szem vagy a szemlencse sérülésével járó folyamat okozhatja, így például: cukorbetegség, UV-sugárzás, gyógyszerek. Cataracta önmagában nem, de zöld hályoggal kombinálva már okozhat vakságot.

A szürke hályog csak műtéttel kezelhető. A rutinműtétnek számító beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, fájdalmat egyáltalán nem érez a páciens. A homályos szemlencsét ultrahang segítségével eltávolítják és egy műlencsével helyettesítik. A műlencse behelyezésével egyúttal egy esetleges látáskorrekció is elvégezhető, így az érintett nem csak a szürke hályogtól, de szemüvegétől is megszabadul. A műtét biztonságos, az életminőség jelentős javulása azonnali és az eredményt élete végéig élvezheti a páciens.

A jelenlegi kutatások témája a szürke hályog prevenciója. Kimutatták, hogy bizonyos vitaminok és antioxidánsok szedése lassítani tudja a betegség előrehaladását, de a már kialakult homályokat nem szünteti meg.

Makuladegeneráció (AMD)

A makuladegeneráció 65 év felettieknél világszerte a vakság vezető oka. A kor előrehaladtával százalékosan nő az érintettek aránya; mivel a nyugati civilizációban fokozatosan növekszik az átlagéletkor, így a betegség egyre gyakoribb előfordulásával kell számolni.

A macula vagy sárgafolt a retina egy kis területe, az éleslátás helye. Az AMD-nek két formája ismert, a száraz- és a nedves makuladegeneráció. A száraz formánál a makula sejtjeinek folyamatos pusztulása okozza a látás romlását, a nedves forma esetében az ideghártyába betörő kóros érnövekedés eredményeképpen vérzés, majd hegesedés eredményezi a központi látás romlását majd teljes elvesztését.

Jellegzetes panasz, hogy a beteg pont azt nem látja, amit néz, csak a periférián „éles a kép”.

A betegség kialakulásáért öröklött és környezeti tényezők egyaránt felelősek; kezelése 4-6 hetente adott injekciókúrából áll, ami kellemetlen, de nem fájdalmas. A makuladegeneráció megelőzéséről ma annyit tudunk, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend, különösen a cink, a B-és C-vitamin bevitele javítja a szem egészségét.

50 év felettiek számára javasolt az évente elvégzett szemészeti szűrővizsgálat, csak így ismerhetőek fel korán és kezelhetők jól a betegségek.


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés