2024. Április 15. hétfő
Csodaszámba megy annak az ausztrál kislánynak a születése, aki nem édesanyja méhében, hanem az egyik petefészkében élte végig a terhesség kilenc hónapját.

A 2800 grammal világra jött Durga 34 éves édesanyja jobb petefészkében fejlődött, ami az orvosok szerint annyira feszes volt, hogy falán keresztül jól kivehető volt a baba haja és arca.

anya, kisbaba, méhen kívüli terhesség

Az eset megtörténte teljesen valószerűtlen, ugyanis minden százezer sikeres szülésből csak egynél fordul elő méhen kívüli terhesség. Ilyenkor a magzat legtöbbször a bélhez, a májhoz vagy a hasfalhoz tapad, de annak a valószínűsége, hogy a petefészek belsejében fejlődjön, nagyon kicsi, mindössze egy a millióhoz.

Az orvosok szerint az édesanya rendkívül szerencsés, hogy egészséges babát tudott kihordani így, a petefészek fala ugyanis átszakadhatott volna, ezzel mindkettejük életét egyaránt veszélyeztetve.

A méhen kívüli terhesség során a megtermékenyült petesejt általában a petefészket és a méhet összekötő petevezetékben tapad meg. Ilyenkor a terhesség első heteiben súlyos fájdalom és vérzés jelentkezik, a legtöbb nő el is vetél, vagy saját egészségük érdekében művi úton fejezik be a terhességet.

Mivel az anya nem vett részt korai ultrahangvizsgálaton, és a terhesség teljesen problémamentes volt, csak a szülés során derült fény arra, hogy a baba nem a méhben fejlődik. A beavatkozást végző orvos úgy tudta, hogy az anya testéből egy daganatot is el kell távolítania, amit ultrahangos vizsgálat mutatott ki, ám később kiderült, hogy a méhet hitték daganatnak.


Forrás: Vital
2008. 06. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés