2024. Február 21. szerda
A méhen kívüli terhesség diagnózisa az esetek többségében nehézkes, bonyolult és költséges. Kutatók szerint az eltérésre egy fehérje alacsonyabb szintje utalhat, amit kihasználva egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat a diagnosztizálása.

A méhen kívüli terhesség komoly kockázatot jelent az anya számára, mivel fennáll a lehetősége annak, hogy végzetes belső vérzés alakul ki azon a területen – legtöbbször a petevezeték, a méhnyak vagy a petefészkek táján –, ahol a magzat növekszik. Az első vizsgálat alkalmával a legtöbb esetben nem ismerik fel az ilyen abnormális terhességet.

méhen kívüli terhesség

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai szerint az ilyen terhesség esetében a nőknél a szokásosnál jóval alacsonyabb az ún. activin-B fehérje szintje – idézi Andrew Horne kutatót a BBC hírszolgálatának honlapja.

A tudósok most egy olyan teszt kialakításában bíznak, amely felválthatná a jelenlegi bonyolultabb és költséges diagnosztizálást. A korai diagnózis segíthet a jövőbeli esetleg meddőségi problémák megelőzésében is, és hatékonyabbá teheti a kezelést – mondta Horne, aki szerint a későbbiekben egyszerű vérvizsgálattal kimutatható lesz a méhen kívüli terhesség.


Forrás: MTI
2009. 11. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés