2022. Október 01. szombat
A túlsúly megnehezíti a teherbe esést a nőknél, illetve ha mégis összejön a baba, növeli a terhesség alatti komplikációk rizikóját. Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az első terhességük után meghízó nőknél gyakoribb a cukorbetegség a második terhesség alatt.

A terhességi cukorbaj – mint ahogy azt a neve is mutatja – a várandósság során alakul ki, és súlyos komplikációkat okozhat az utolsó hetekben, a szülés alatt és után is. Kutatások kimutatták, hogy akiknél az első terhesség során már jelentkezik, nagyobb eséllyel alakul ki újra a későbbi terhességek során is.

terhességi cukorbetegség

Szintén növeli a kockázatot, ha a kismama már a teherbe esés előtt vagy alatt hízik el – derült ki egy amerikai vizsgálatból, amelyben egy évtized alatt 22 ezer észak-kaliforniai nőt tanulmányoztak. Azok, akik 5-7 kilót híztak két terhesség között, kétszer gyakrabban betegedtek meg terhességi diabéteszben, mint azok, akiknek a súlya relatíve változatlan maradt. A 8 kilónál több hízás már megháromszorozta a kockázatot.

A fogyás azonban pont ellentétes hatást gyakorolt a betegség megjelenési arányaira: akik legalább 3 kilót leadnak a két testvér között, felére csökkentik a kockázatot. A pozitív hatás főként akkor érvényesült, ha már az első baba előtt is sokat mutatott a mérleg.

„Az eredmények arra is utalnak, hogy a hízás hatása sokkal erőteljesebb lehet a normál súlyú nőkre, a fogyásé viszont a túlsúlyosakra vagy elhízottakra” – mondta a tanulmány vezetője, Samantha Ehrlich, a Kaiser Permanente Kutatási Divíziójának projektmenedzsere.

Az Obstetrics & Gynecology című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy a terhességi cukorbajban szenvedő egészséges súlyú nőknél valószínűleg genetikai hajlam áll a betegség hátterében. Ilyen esetekben a fogyás nem biztos, hogy csökkenti a későbbi terhességek során az állapot visszatérésének lehetőségét.


Forrás: Medipress
2011. 05. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés