2024. Június 24. hétfő
Felismerni a bajt -  Első jelek -  Magzati veszélyek -  A diabétesz ellenőrzése -  Szövődmények -  Epilógus
Talán a sors iróniája, hogy ritkán ugyan, de épp a terhesség indítja el a cukorbetegség maratoni pályafutását. A terhességi diabétesz legtöbb esetben diétával irányítható, és a páciensek csak kevés esetben szorulnak inzulin adására.

Korábban az e betegségben szenvedők életük tetemes részét kórházban töltötték, illetve szakrendelésre jártak. Azóta a diagnosztikus lehetőségek, a vér- és vizeletcukor mérése gyors tesztekkel otthon is megoldható. Forradalmi változáson esett át az inzulinkészítmények tisztasága, kiszerelése, adagolhatósága; az egyszer használatos szerelékek biztonságot nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A rettegett szövődmények (mint például vakság, veseelégtelenség, ér- és idegrendszeri elváltozások) előfordulási gyakorisága csökkent.

terhes nő, terhességi, diabétesz, cukorbetegség

Felismerni a bajt

Talán a sors iróniája, hogy ritkán ugyan, de épp a terhesség indítja el a cukorbetegség maratoni pályafutását. A betegség felismerése a kórelőzményen, a jelentkező tüneteken, a szűrővizsgálatokon és a laboratóriumi vizsgálatokon nyugszik. Terhesgondozáson általában havonként részt vesz minden várandós nő; ennek során kötelező a vizeletvizsgálat. Amennyiben cukorürítést észlelünk, illetve a kórelőzményben 4000 grammnál nagyobb súlyú újszülött vagy nem tisztázott halva szülés szerepel, el kell végezni néhány laboratóriumi vizsgálatot, többek között az étkezés utáni vércukorvizsgálatot és a glukóztolerancia-tesztet (GGT).

A cukorbetegség súlyossága függ a fennállás tartamától és az általa okozott szövődményektől. Gondoljunk arra is, hogy a cukorbetegség tartós, nem optimális kezelése miatt a kismedence, sőt a méhlepény erei is meszesedhetnek. Gyakran az anyák nem törődnek azzal, hogy testsúlyuk a terhesség alatt az átlagos növekedésnél lényegesen magasabb, pedig a rendkívüli súlynövekedés hátterében a majdani diabétesz lappanghat.

Első jelek

A kórjelző tüneteken kívül (mint a mértéktelen folyadékigény, gyakoribb vizeletürítés, bőrviszketés, gyakori húgyúti fertőzések, gombásodás, vagy a fogak nagymértékű romlása), a depresszió, a fáradékonyság is figyelmeztető jel lehet a betegség kialakulása szempontjából. A terhesség úgynevezett diabetogén folyamat, cukorbetegségre hajlamosíthat. Miért? Legkézenfekvőbb, ha a terhesség alatti hormonális változásokat nézzük át.

Normális körülmények között elegendő inzulin termelődik szervezetünkben, és az ezzel ellentétes hatású hormonok vércukorszint-emelő hatását kompenzálni képes. Terhesség során fokozódik az inzulinnal ellentétes hatású hormonok termelődése (pl. női nemi hormonok, ösztrogének, kortizol, HPL). Még a növekedési- és pajzsmirigyhormon is ellentétes hatást fejt ki az inzulinnal szemben. Maga a méhlepény is elbontja az inzulin egy részét, ezáltal hatását csökkenti. Hasonló jelenséget észlelünk minden egyes stresszel járó folyamatnál vagy balesetei követően is, amikor is a normális vércukor értéke 41-szeresére növekszik.

Magzati veszélyek

Milyen károsodások érhetik a magzatot, ha a cukorbetegséget nem kezeljük idejében? A fejlődési rendellenességek gyakorisága 4-6-szorosa az átlagpopulációnak. Ezek legnagyobb részére fény derül a rendszeres terhességi szűréseken, illetve gyanújel esetén speciális vizsgálatokkal (ultrahang, magzatvíz-analízis stb.) megbízhatóan és idejében értesülhetünk a kóros elváltozásokról. Cukorbetegség esetén a koraszülési gyakoriság is magasabb. Sokszor megtévesztő, hogy egy 2500 grammnál lényegesen nagyobb súlyú újszülött is lehet éretlen, rossz légzési és keringési funkciókkal rendelkező koraszülött, aki speciális, intenzív ellátást igényel.

Ultrahangvizsgálattal folyamatosan ellenőrizni kell a gyakoribb méhlepényfunkció-zavart. Főleg a rosszul beállított, nem diétázó terhességi cukorbetegekben, a 34. terhességi hetet követően válhat kritikussá a méhlepény vérellátása. Régebben és sajnos mostanság is gyakran találkozunk diabéteszes óriásmagzattal, akinek a születési súlya meghaladja az 5 kg-ot. Természetesen ezek a gyermekek császármetszéssel jönnek a világra, és igen sok adaptációs problémával küszködnek. A már terhesség előtt ismert cukorbeteg anyukákat természetesen speciális centrumokban kezelik a terhesség elejétől a végéig.

A diabétesz ellenőrzése

A terhesség alatt jelentkező enyhe cukorbetegségekre általában az jellemző, hogy az éhgyomori vércukorszint normális, a vizeletben nincsen cukor, csak terhelési próbák során lehet kimutatni a betegséget. Megterhelő hatások (fertőzések, fizikai és pszichés traumák, stressz, terhesség) átmenetileg szintén csökkentik a cukortoleranciát, de ezek elmúltával a tünetek ismét megszűnnek. Esetenként valódi cukorbetegség alakulhat ki.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a terhességi diabéteszek legnagyobb része diétával irányítható, és a páciensek csak kevés esetben szorulnak inzulin adására. A cél az egész terhességi periódus alatt a vércukorszint normális értéken való tartása, így a diabétesz által okozott szövődmények mind az anya, mind a magzat oldaláról tekintve minimálisra csökkenthetők.

Az inzulinkorszak előtt a cukorbetegek terhességeinek több mint fele vetéléssel végződött. A normálistól eltérő túl magas vagy igen alacsony vércukorértékek már a pete beágyazódását is megzavarhatják a fogantatást követően, illetve sérülhet a magzati szervtelepek kialakulása. Sajnos veszélyesek a terhességre a szájon át szedhető diabéteszellenes gyógyszerek is.

Szövődmények

A teljesség kedvéért megemlítem, milyen magzati károsodások léphetnek fel tartósan fennálló kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség esetén. Nem azért teszem ezt, hogy a szülő nők kedvét elvegyem a terhesség vállalásától, hanem hogy felhívjam a figyelmei: egy gyógyítható betegség esetén, ha törődnek egészségükkel és betartják az orvos utasításait, mi mindent lehet nagy valószínűséggel elkerülni.

A legnagyobb problémát a fogantatást követő korai elváltozások okozzák. Gyakran már a petesejt beágyazódása is gátolt lehet, a torz képződés vetéléssel végződik. 10%-ban fejlődési rendellenesség léphet fel, mely a szívet, a központi idegrendszert, a csontrendszert érinti, de nem kíméli az emésztőtraktust, a húgy- és ivarszervek kifejlődését sem. Ezek az eltérések optimális inzulinkezeléssel, diétával, színvonalas gondozással megelőzhetőek.

Később is felléphetnek problémák a méhlepény elégtelensége miatt, illetve a tartósan fennálló anyagcserezavar következtében. Az anyából a magzatba jutott nagy mennyiségű cukor fokozott inzulinelválasztást indít el a magzatban. Ennek eredménye az erőteljes zsírszövet-lerakódás, az óriásnövés és a zsigerek megnagyobbodása. Az újszülött „holdvilágarccal" születik, légzési zavarok léphetnek fel nála, magzatvíz-túlképződés és anyagcsereproblémák tarkíthatják a képei.

Epilógus

Ennyi rossz után illik írnom egy kis biztatást is. Kórházi gyakorlatomban nap mint nap találkozom gyógyíthatatlan betegségekkel. Az ember nem tudja megszokni a tehetetlenséget és az ilyen esetekben átélt csendes dühöt. Hál' istennek, sokkal több a jól kezelhető, gyógyítható betegség. Annak ellenére, hogy a hajlam örökölhető, a betegség lefolyása és súlyossága az egyénen és orvosán múlik.

Manapság, a modern diabetikus ételeknek köszönhetően a beteg szinte nem nélkülöz semmit étkezési repertoárjából. A vércukor mérése otthon is megoldott, az inzulin beadása a modern, egyszer használatos felszerelések révén minimális fájdalommal kivitelezhető. Rutinos cukorbeteg, ha helyesen diétázik, nem éhezik, még sokkal egészségesebben is él, mint az átlagember.

Ne feledjük: a kezelt cukorbetegség nem rövidíti meg az életet; optimális, minimális korlátozása teljes értékű életvitelt lehet folytatni, és a terhességi szövődmények kockázata is minimálisra szorítható. Ehhez kívánok minden egyes anyukának és cukorbetegnek sok sikert, hitet és bizodalmat.


Szerző: dr. Komáromi Tamás

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés