2023. December 07. csütörtök

Elkerülhető lehet a terhességi toxémia?

terhességi toxémia, preeclampsia, terhesség
1 . oldal
A súlyos és potenciálisan halálos terhességi szövődmény, a preeclampsia (terhességi toxémia) diagnosztizálását és kezelését segíthetik új kutatási eredmények.

A Texas-Houstoni Orvostudományi Egyetem kutatói egérkísérletek során egy fontos új útvonalat találtak, mely szerepet játszhat a betegség kialakulásában, és amelyet sikeresen blokkoltak.

koraszülött baba, terhességi toxikózis, preeclampsia

A kutatók terhességi toxémiában szenvedő nők véréből származó emberi autoantitesteket (a szervezet saját anyagainak ellenanyagát) juttatták a kísérleti egerek szervezetébe, majd olyan anyagot adtak nekik, mely blokkolta azok működését. Mindez megelőzte a terhességi toxémia kialakulását – áll a Nature Medicine júliusi számában.

A terhességi toxikózis a várandós anyák 5 százalékát érintő, vészesen magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és méhlepény-rendellenességekkel járó betegség. Hogy elkerülhetőek legyenek az anyát és a magzatot érintő súlyos komplikációk, gyakran meg kell indítani a szülést, még akkor is, ha a magzat éretlen, mivel az állapot egyetlen gyógymódja jelenleg a terhesség befejezése.

A koraszülöttség azonban az újszülötteknél és az első hónapban bekövetkező halálozás leggyakoribb oka, a túlélőknél pedig élethosszig tartó károsodásokkal, tanulási nehézségekkel, cerebrális parézissel, vaksággal, süketséggel és asztmával lehet számolni.


Forrás: Medipress, Vital
2008. 07. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés