2023. Szeptember 28. csütörtök
A terhességi preeklampszia, azaz a tartósan fennálló és veszélyes mértékben magas vérnyomás évente 75 ezer nő halálát okozza a fejlett országokban. Brit kutatók most felfedezték a jelenség hátterében álló mechanizmust.

Szakértők becslése szerint a terhességi magas vérnyomás miatt a fejlődő országokban évente 75 ezer nő hal meg. A preeklampszia a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg. A kezeletlen állapot akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve. Az anyát szívroham, szélütés és cukorbetegség veszélyezteti, a baba koraszülött lehet és egész életében a szövődmények következményeitől szenvedhet.

terhességi magas vérnyomás, preeklampszia

Cambridge-i és nottinghami kutatók röntgensugarak segítségével elemezték az angiotenzinogén nevű fehérje szerkezetét, ami többek között fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Az eredmények felfedték, hogy a fehérje oxidálódik, megváltoztatja a formáját, és beengedi a renin nevű enzimet, ami kapcsolatba lépve a fehérjével angiotenzin hormont bocsát ki, aminek hatására pedig megemelkedik a vérnyomás.

Az ellenőrző tesztek során a nottinghami kutatók azt találták, hogy minél nagyobb volt a kismamák vérében az angiotenzinogén oxidáltsága, ezzel együtt aktivitása, annál nagyobb esély volt a terhességi magas vérnyomás megjelenésének.

„Bár elsősorban a preeklampsziára összpontosítottunk, a kutatás új irányokat nyit a magas vérnyomás kezelésében általában is” – mondta el Aiwu Zhou (Cambridge-i Egyetem), a Nature tudományos folyóiratban publikált cikk egyik szerzője.

Robin Carrell, a 20 éve tartó kutatási program vezetője kiemelte, hogy felismerésük segít megmagyarázni, miért emelkedik meg a vérnyomás éppen a terhesség alatt, amikor a szervezetnek a magzat igényeihez kell igazítania az oxigénszükségletét.


Forrás: MTI
2010. 10. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés