2023. December 07. csütörtök
A terhességi magas vérnyomás kialakulásának kockázatát csökkentheti egy aminosavból és antioxidáns hatású vitaminokból álló étrend-kiegészítő szedése, állítják mexikói kutatók.

A preeklampszia nevű szövődmény az első terhességek öt százalékában jelentkezik. Kiugróan magas vérnyomással jár, miközben a terhes nő vizeletében fehérje jelenik meg, bokája és lába megduzzad. Az állapottal járó tünetek olyan súlyossá válhatnak, hogy veszélyeztethetik a kismama életét – ilyenkor megindítják a szülést.

preeklampszia

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az L-arginin nevű aminosav segíti az egészséges véráramlás fenntartását a terhesség idején. A Mexikóvárosi Nemzeti Egyetem munkatársai mintegy 750 a szövődménnyel veszélyeztetett várandós nő bevonásával végezték el erre vonatkozó vizsgálatukat.

A résztvevőket véletlenszerűen három csoportba osztották: egy részük naponta L-arginint és antioxidáns vitaminokat kaptak, a második csoportban lévők csak a vitaminokat szedték, míg a harmadik csoportba került nők placebót kaptak a terhesség 20. hetétől a szülésig.

A placebót szedőknél 30,2 százalék volt a preeklampszia aránya, a csak vitamint szedők körében 22,5 százalék, míg az első csoportban, ahol az aminosavat is kapták a nők, csupán 12,7 százalék. Ez azt sugallja, hogy az étrend-kiegészítőként adagolt L-arginin és antioxidáns vitaminok együttese jelentősen csökkentette a terhességi magas vérnyomás kialakulásának kockázatát – állapították meg a kutatók a British Medical Journal (BMJ) online kiadásában közölt tanulmányukban.


Forrás: MTI
2011. 05. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés