2024. Április 18. csütörtök
Manapság sokat hallani a legújabb fogyókúra típusról, a MIKROBIOM-DIÉTÁRÓL, ami elsősorban a vastagbélflóra egyensúlyának a megőrzése által hat. Ez már nem divatdiétának számít, hanem komoly kutatások és klinikai vizsgálatok is igazolják a hatását.

RTL: Hétről-hétre az anyagcsere valamely fő területére összpontosítunk, és keressük a megoldásokat, hiszen a túlsúly, az elhízás mindenkinél más-más ok miatt alakul ki.

 

Interjú Tihor-Herczeg Kyrával

Beszéltünk az:

- enzim hiány okozta rossz emésztés, és az ebből következő felborult anyagcsere miatt kialakuló túlsúly,
- a rossz májműködés, kevés epetermelés okozta rossz zsírbontó képesség miatt kialakuló súlytöbblet,
- valamint az alulműködő pajzsmirigy, a jódhiány okozta kevés hormontermelés, lassú anyagcsere és a súlygyarapodás összefüggéseiről.

Manapság sokat hallani a legújabb fogyókúra típusról, a MIKROBIOM-DIÉTÁRÓL, ami elsősorban a vastagbélflóra egyensúlyának a megőrzése által hat.

Ez már nem divatdiétának számít, hanem komoly kutatások és klinikai vizsgálatok is igazolják a hatását.

Itt tudhatsz meg többet a speciális Mikrobiom diéta programról és meg is rendelheted.

Fedbond Mikorobiom diéta

RTL: Kérlek foglald össze pár szóban, hogy mi a mikrobiom, miért fontos számunkra a fogyás illetve a normál testalkat szempontjából is?

Jó és rossz bélbaktériumok

Kyra: A MIKROBIOM a velünk, rajtunk és bennünk élő baktériumok, gombák vírusok és mikroorganizmusok összességét jelenti.

A MIKROBIOM nagy részét a vastagbélflóra teszi ki.
A klinikai kutatások szerint kiderült, hogy a vastagbélflóra által kiválasztott vegyületek kihatnak a vastagbél falának épségére, ezáltal nem csak az immunrendszerünket, de az anyagcserénket, ezáltal a jelentősebb hízásra való hajlamunkat is meghatározzák!

Hogyan? Egy rossz bélflóra tele van patogén, gram-negatív baktériumokkal is. Ezek által termelt endo- és biotoxinok (méreganyagok) megbontják a bélfal integritását, könnyen áteresztő bélszindrómát okozhatnak. Ez szervezet-szerte krónikus gyulladásokhoz, allergiákhoz, ételintoleranciához, autoimmun betegségekhez, metabolikus szindrómához és ezáltal elhízáshoz vezethet! Ugyanakkor ezen baktériumok által kiváltott vegyületek a májat több vérzsír (triglicerid) termelésre késztetik, így az elfogyasztott ételből több kalóriát fogunk hasznosítani egy rossz bélflóra-összetétel esetén.

 

Ezért nagyon fontos a vastagbélben élő baktériumtörzsek egymáshoz viszonyított aránya, a bélflóra összetétele. Sajnos a bélflóra jó aránya könnyen felborul, és nem csak az antibiotikus kúrától, hanem az étel adalékanyagoktól is!

 

Egyik legfontosabb feladatunk a bélfal nyálkahártyáját (mucust) regenerálni, mert ebben élnek olyan baktériumok, mint pl. az Akkermansia Muciniphila, ami fenttartja a jó bélnyálkahártya termelődést, amely erős védőgátja a bélfal épségének, hogy ne alakulhasson ki az áteresztő bélszindróma.

 

Az Akkermansia Muciniphila baktériumtörzs a propionátokkal, butirátokkal táplálkozik. Tehát fontos a szervezetben a propionát és butirát termelés elősegítése! Mivel a magyar konyha nagyon távol áll az ilyen összetevők felhasználásától, a propionát és butirát termelést legkönnyebben egy szabadalmaztatott, prebiotikus hatású rost-komplexszel lehet elérni!

 

Ismerd meg a FATBOND ® négyszeres kalóriagátló és prebiotikus hatású speciális rost-komplex hatásmechanizmusát, amely egyben súlycsökkentő gyógyászati segédeszköz is és klinikai vizsgálatokkal igazoltan rost-komplex növeli a propionát és butirát termelődését a vastagbélben!

 

A FATBOND ® -ról bővebben:

Prebiotikus hatású súlycsökkentő

RTL: Picit magyarázd el érthetően a laikusok számára is, hogyan alakul ki a túlsúly a szervezet szintű gyulladások miatt, mit nevezünk metabolikus szindrómának?

Zsíranyagcsere

Kyra: A regeneratív medicina azt tanítja, hogy minden betegségnek egy oka van, a gyulladások, de a gyulladásoknak számos oka lehet. Egyik ilyen ok, az áteresztő bélszindróma. Ez azért veszélyes, mert azonnali immunválaszt vált ki. Ez okozza az allergiák és ételintoleranciák többségét, súlyosabb esetekben autoimmun betegségekhez és metabolikus szindrómához vezet.

A metabolikus szindróma körébe soroljuk az inzulin- és leptinrezisztenciát, a II-es típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ezek viszik a prímet az elhalálozások terén.
Nos, a metabolikus szindróma ugyan túlsúly miatt képződik többnyire, de további elhízáshoz vezet, ezért ördögi kör kitörni belőle, mert a túlsúlyosak könnyebben híznak.

RTL: Van kiút az ördögi körből reméljük, gondolom, így került fókuszban a speciális mikrobiom diéta. Mit a lényege a MIKROBIOM diétának?

 

Kyra: A rossz anyagcsere örödögi körét akkor lehet megtörni, ha megértjük, nem esztétikai okok miatt kell elsősorban lefogyni, hanem az egészséges testműködés miatt! A probléma az, hogy míg nem vagyunk egészségesek, addig lefogyni sem tudunk! Tehát csak egy normál anyagcsere kellemes mellékhatása a normál testalkat is.

Ezek után az anyagcsere újra-kalibrálásán keresztül, az egészséges életmód szempontjait figyelembe véve kell belevágnunk a speciális mikrobiom diétába és fogyókúrába is.

A mikrobiom diéta lényege, hogy alacsonyabb a kalória értéke, jelentős a tápanyag (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, rostok) értéke és egészséges fehérjeforrást tartalmaz!

Az ilyen étkezés összetételének segítenie kell a bélfal épségét, azáltal, hogy nem borítja fel a vastagbélflóra egyensúlyát, és nem tartalmaz szintetikus molekulákat, allergéneket sem hormon jellegű fitoösztrogéneket, mint amilyen a szója és vele készült termékek!

Nem csak az immunrendszerünk 70-80%-a függ a vastagbél egészséges működésétől. A zsíranyagcserénk utolsó fázisát is jelentősen befolyásolja a vastagbél normál működése illetve a benne élő baktérium törzsek egymáshoz viszonyított aránya, és oly kényes egyensúlya.

A vastagbélflóra bakteriális összetétele két nagy csoportból áll, a FIRMICUTES (hizásért felelős) és BACTEROIDETES (normál anyagcserét segítő) baktérium törzsekből.
Ha ezek kényes aránya, egyensúlya eltolódik, akkor a hizlaló, Firmicutes típusú baktériumok által termelt vegyületek hatására felborul a zsíranyagcserénk is!
Ennek köszönhetően a máj több trigliceridet, vérzsírt termel, az inzulin, mint raktározó hormon pedig gyarapítja a zsírpárnáinkat, így fogékonyabbá válunk a zsigeri hízásra.

Bebizonyosodott, hogy egy rossz bélflórával rendelkező ember képes túlsúlyt felhalmozni egy normál mennyiségű és összetételű ételtől is!

 

Ugyanilyen típusú étkezés mellett egy normál, kiegyensúlyozott vastagbélflórával (mikrobiommal) rendelkező egyén szervezete nem spájzol extra zsírpárnákat. Ezért is jelentette ki a WHO, hogy az elhízás járványként terjed, és 30-as BMI feletti érték már betegségnek számít sok országban, az már orvosi gondozást igényel.

 

RTL: Mit ne tartalmazzon a Mikrobiom diéta, hogy ne ártsunk a bélflóra egyensúlyának?

 

Kyra:Megbeszéltük, mennyire fontos a vastagbél falának épsége. Ez függ az elfogyasztott ételek összetételétől is, mert amikor táplálkozunk, egyben a bennünk élő Mikrobiomot is tápláljuk. Ezért van szükség egy olyan speciális mikrobiom diétára, ami karban tartja a vastagbél egészséges működését és nem borítja fel a jó bélflóra egyensúlyát, sőt képes azt hosszabb távon tartósabban helyreállítani!

Egy ilyen diéta legyen glutén-, laktóz-, cukor- és szójamentes! Ne tartalmazzon tehéntej származékot (A1-béta kazein), sem mesterséges adalékanyagokat. Ettől lesz bél- és bélflóra-barát. Ártalmas ételek Everlife

Itt tudhatsz meg többet a speciális Mikrobiom diéta programról és meg is rendelheted.

Speciális Mikribiom diéta program

RTL: Mit tartalmazzon a Mikrobiom diéta, ha át szeretnénk állítani a bélflóra egyensúlyát?

 

Kyra: A mikrobiom diéta tartalmazzon egy egészséges fehérjeforrást (célszerű a turmixpor), amely vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal és megfelelő rostmennyiséggel dúsított, de legyen laktóz-, glutén-, szója- és cukormentes. Ne tartalmazzon mesterséges színezéket sem!

 

A Mikrobiom diéta komplex, tartalmazzon: emésztést segítő enzimeket, a gyomor- és bélnyálkahártya regenerálását támogató gingerol kivonatot, életképes és megfelelően diverzifikált nagy mennyiségű probiotikus hatású élőflórát, és olyan prebiotikus hatású rostokat is, amelyek bizonyítottan növelik a szervezet butirát és propionát termelését, a jó bélflóra-arány megőrzése érdekében!

Megbeszéltük, a rossz bélflóra miatt romlik az immunrendszerünk és felborul az anyagcserénk, ami túlsúllyal, majd elhízással jár.

A világméretű elhízás sok országban okoz komoly gondot úgy az emberek saját életében, mint az egészségügynek. Van egy mondás: „Az vagy, amit az evett, amit megeszel!” Ezt tartsuk szem előtt egy Mikrobiom diéta alatt.

 

Ezért is fejlesztettek ki francia gyógyszerészek egy olyan receptúrát, amely szabadalommal védett. Ez tulajdonképpen egy prebiotikus hatású speciális növényi rost-komplex ötvözet, amely több természetes növényi rost kivonata, de ilyen komplex, ötvözött formában a természetben nem fordul elő, hiszen több növény rost-kivonatát tartalmazza.

 

A találmány lényege a kettős hatás: a súlycsökkentés két külön útvonalon való segítése:

- a kalória blokkoláson, az étkezések során elfogyasztott zsírok és cukrok egy jelentős részének megkötésén keresztül csökkenti az elfogyasztott táplálék energia értékét,
- rostos mivolta hosszabb távon biztosítja a jóllakottság érzést, ezzel gátolja a nassolási vágyat, ami az igazán hizlaló magatartás,
- illetve prebiotikus hatása kiegyensúlyozza a jó vastagbélflórát.

Ez a súlycsökkentő és elhízást megelőző speciális növényi rost-komplex orvostechnikai eszköznek és gyógyászati segédeszköznek is kategorizált az OGYÉI által! Három klinikai vizsgálat szerint képes rövid idő alatt jelentősen csökkenteni a hízásért felelős Firmicutes típusú baktériumok arányát a vastagbélben.

 

Itt tudhatsz meg többet a FATBOND ® súlycsökkentő és elhízást megelőző orvostechnikai eszköz (CE0477 IIa) és gyógyászati segédeszköz minősítésű rost-komplexről és meg is rendelheted.

Prebiotikus hatású súlycsökkentő

 

RTL: Megtudhatunk többet erről a speciális rost-komplexről? Hogyan fejti ki a hatását? Mit jelent ez a kalória-gátló hatás?

 

Kyra: Az innováció lényege, ha étkezés előtt 15 perccel bevesszük a 3 db rost-komplex kapszulát 2,5-3 dl vízzel, akkor azok megduzzadnak a gyomorban. Így nagyobb felületen kötik meg az ékezéssel bevitt zsírok és cukrok egy jelentős részét.. A speciális rost-komplex napi adagja képes akár 462 kalóriának megfelelő energiát blokkolni, hogy ne épüljön be a diéta alatt.

 

Mivel a rost-komplex kellemesen eltelít, így kisebb adag étellel beérjük, és hamarább lakunk jól, tehát van egy étvágycsökkentő hatása azok számára, kik nem tágították ki nagyon a gyomrukat!

Ugyanakkor ez a rost-komplex emészthetetlen, hosszú ideig, négy órán túl is jóllakottság érzést biztosít legtöbb ember számára. Tehát ezáltal csökken a nassolási vágy két főétkezés között, ami súlycsökkentés alatt nagy segítség. Zúgevés

Ami a prebiotikus hatást illeti, képes kiegyensúlyozni a normál testalkatot biztosító bélflórát úgy, hogy már 48 óra alatt 30%-kal csökkenti a hízásért felelős baktériumtörzsek arányát a vastagbélben.

 

Ameddig nem stabilizáljuk a jó bélflórát, ha sikerül is fogyni, be fog következni a fogyókúra végén a jojóhatás, és több kiló fog visszakúszni, mint amit leadtunk!

Mikrobiom dietetikus bélflóra

Ezért sem árt speciális mikrobiom diétával támogatni a fogyókúrát, mert étkezés közben nem csak magunkat, hanem a bélflóra baktérium-törzseit is tápláljuk, de nem mindegy melyeket! Értünk vagy ellenünk fognak dolgozni a vastagbélben?

 

Minden fogyókúra tudatosságot igényel. És csak hangsúlyozni tudom, a pandémiák korát éljük, nem csak a külalak miatt kell megszabadulni a túlsúlytól, hanem az erős immunrendszer és a jó ellenállóképesség miatt is.

 


Szerző: Tihor-Herczeg Kyra
kutató-fejlesztő,
táplálkozástudományi szakértő,
anti-aging endokrinológus

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés