2024. Május 23. csütörtök
A koszmóról -  Így kezeljük a koszmót
A koszmó a fejbőr pikkelyes jellegű hámlása, a seborrheás bőrgyulladás enyhe formája. Ez a rendkívül makacs elváltozás főként az újszülötteknél és csecsemőknél alakul ki, és egyes gyermekek hajlamosabbak lehetnek rá – mondja dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyásza, aki szerint kitartó, türelmes kezeléssel meg lehet szabadulni ettől az elsősorban esztétikai problémát jelentő, kellemetlen elváltozástól.

A koszmóról

-A csecsemőkori seborrheás dermatits egy ártalmatlan bőrbetegség, ami nem fertőz, nem allergiás eredetű és fájdalmat sem okoz a babának. Ha a seborrheás dermatitis a baba fejbőrén jelentkezik, koszmóról beszélünk. A koszmó 3 hetes és 12 hónapos kor között alakul ki, az egy év alatti gyermekek felénél tapasztalhatjuk a tüneteket. A koszmónak – a hasonló hangzás ellenére – nincs köze a koszhoz, és nem a tisztálkodás hiányát jelzi. Elhalt hámsejtek, faggyú hozza létre – mondja dr. Karászi Viktória, aki hozzáteszi, hogy kialakulásának átterében a faggyúmirigyek túltermelése áll, de a bőrelváltozás pontos okai nem tisztázottak. A koszmó jellemzően a fejtetőn és a nagykutacs környékén összefüggő, sárgás, zsíros, pikkelyes felrakódás formájában jelentkezik, de megjelenhet a fülön, szemöldök területén vagy a szemhéjon is. Általában néhány hét vagy hónap alatt el is múlik. Amikor ezt a vaskos, összefüggő kérget leoldjuk a baba fejéről, akkor azt látjuk, hogy alatta a fejbőr vörös, sebes, néhol nedvezik is. Ugyanakkor a koszmó – szemben az atópiás bőrgyulladással – nem okoz viszketést – mondja Karászi doktornő. A koszmó nem egyenlő a kosszal

Így kezeljük a koszmót

-A koszmó egyszerű otthoni ápolással könnyen kezelhető, aminek a lényege, hogy a fejet borító kérget megfelelő készítményekkel (babaolajjal, gyógyszertári bőrpuhítókkal) fel kell lazítanunk. A fejbőrre felvitt, finoman bemasszírozott készítményt hagyjuk fenn hosszabb időre (min. 20-30 percig) a gyermek fején, majd egyA koszmó eltávolításához használjunk babafésűt. kisebb kefével (erre tökéletes lehet egy fogkefe vagy frottír mosdókesztyű) könnyedén leszedhetjük a felrakódást. Ezt követően mossuk meg a baba haját. Dr. Karászi Viktória arra is felhívja a figyelmet, hogy óvakodjunk a fej túlzott dörzsölésétől vagy a körmeink használatától, mert ezzel csak felsérthetjük az érzékeny bőrt, ami elfertőződéshez vezethet. A makacsabbul tapadó plakkok miatt sajnos előfordulhat, hogy a kezelést többször is meg kell ismételni, de kellő kitartással megszabadulhatunk ettől a kellemetlen bőrtünettől. Mivel a koszmó azt jelzi, hogy a gyermek fejbőre zsírosabb, javasolt a gyakoribb babasamponos hajmosás beiktatása is. Ezzel sem szabad azonban túlzásba esni, mert fokozhatja a túlzott faggyútermelést.

-A koszmó a legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátást, és többnyire magától el is múlik. Ha azonban az elváltozás ezekkel az intézkedésekkel sem javul vagy fertőzésre utaló tünetek jelennek meg (pl. gyulladt, fájdalmas, vérzik vagy kellemetlen szagúvá válik), javasolt bőrgyógyász szakorvos felkeresése, aki speciális, kombinált gyulladáscsökkentő –gombaellenes készítményeket írhat fel – tanácsolja dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyász szakorvosa.
Forrás: Orvosi Hírközpont
2024. 03. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés