2022. Október 02. vasárnap
A terhesség középidején végzett egyszerű teszttel, egy vizeletvizsgálattal kiszűrhető, hogy melyik várandós kismamánál alakulhat ki az akár végzetessé váló terhességi szövődmény, a preeklampszia – számolt be amerikai kutatók eredményéről a BBC hírportálja.

A Mayo Klinika orvosai 315 várandós nő vizsgálatai során megállapították, hogy bizonyos vesesejtek kimutathatóak azoknak a pácienseknek a vizeletében, akiknél később terhességi magas vérnyomás alakul ki. Ugyanezek a sejtek, az úgynevezett podociták nem voltak jelen azoknál a várandós nőknél a vizeletben, akik magas vérnyomása a preeklampsziától függetlenül alakult ki.

preeklampszia, teszt, terhesség

A Vesna Garovic és munkatársai által vizsgált kismamák közül tizenöt nőnél alakult ki preeklampszia, a középidőben elvégzett teszt eredménye valamennyi kismamánál pozitív volt. További tizenöt nőnél jelentkezett magas vérnyomás, akiknél ehhez nem társult preeklampszia, közülük senkinél nem adott pozitív eredményt a vizeletteszt. Ez azt mutatja, hogy a szűrővizsgálat kellően pontos és megbízható.

A preeklampszia nevű szövődmény az első terhességek öt százalékában jelentkezik, kiugróan magas vérnyomással jár, miközben a terhes nő vizeletében fehérje jelenik meg, bokája és lába megduzzad. Az állapottal járó tünetek olyan súlyossá válhatnak, hogy veszélyeztethetik a kismama életét, ilyenkor megindítják a szülést.

A tanulmány megállapításait az Amerikai Nefrológiai Társaság éves találkozóján ismertették a kutatók.


Forrás: MTI
2011. 11. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés