2023. November 30. csütörtök
Azok a nők, akik a terhesség alatt migréntől szenvednek, 15-ször nagyobb eséllyel kapnak agyvérzést, kétszeres a kockázatuk a szívbetegségek kialakulására, és háromszoros a terhesség alatti trombózisra – állítja egy amerikai tanulmány.

„Nagyon fontos a megfelelő terhesgondozás. A súlyos és állandó migrénes panaszokkal küzdő terhes asszonyoknak tisztában kell lenniük a kockázatokkal, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, cukorbetegség, korábbi trombózis, szívbetegség vagy agyvérzés” – állítja Dr. Cheryl Bushnell, a Wake Forest Egészségügyi Központ neurológusa.

terhességi migrén

A kutató és munkatársai közel 34 ezer migrénes terhes asszony adatait elemezték. A termékeny korú nők 26%-a migrénes, és míg néhány nőnek megszűnnek a migrénes tünetei a terhesség alatt, mások sokkal gyakrabban szenvednek sokkal súlyosabb rohamoktól – mondta Bushnell.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a 35 év feletti nők esetében gyakoribb a terhességi migrén. A 40 év felettiek 4,2-szer gyakrabban szenvednek ettől az elváltozástól, mint a 20 éven aluliak, és gyakoribb a fehér nők között. Emellett úgy tűnik, hogy a migrén a terhességi toxémiával is összefügg, mely az egyik leggyakoribb súlyos terhességi szövődmény.

„A migrént, különösen azt a fajtát, ami látászavarokat is okoz, már korábban is összefüggésbe hozták az agyvérzéssel és a szívbetegségekkel nők esetében – mondta Bushnell. Ez a tanulmány tovább erősíti a kettő kapcsolatát.”

Az, hogy a migrén hogyan függ össze agyvérzéssel és a keringési betegségekkel, egyelőre nem tisztázott. Bushnell szerint lehetséges, „hogy néhány nő szervezete nem alkalmazkodik a terhesség alatt növekvő terhekhez, mint például a vérmennyiség növekedéséhez és a szaporább szívveréshez. Az okoktól függetlenül a terhesség alatti aktív migrént mindig a keringési betegségek lehetséges jelzőjeként kell tekinteni.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés