2024. Március 03. vasárnap
A migrénben szenvedő emberek esetében az átlagos népességhez viszonyítva kétszer magasabb az érelzáródás miatt kialakuló stroke (agyi érkatasztrófa) kockázata – állítják amerikai kutatók.

Az agyi érkatasztrófa, a stroke leggyakrabban azért következik be, mert a szükségesnél kevesebb vér jut az agyba, például egy szívből elszabaduló vérrög, vagy az agyi, vagy nyaki erek szűkülete miatt. Ennek alapján a stroke-nak alapvetően két típusát különböztetik meg: az úgynevezett ischaemiás, azaz vérhiányos, valamint a vérzéses stroke-ot, az agyvérzést.

_______________________________ajánló____________________________

Túlsúlyos cukorbeteg? Zsírmáj rizikója nagyobb! Fájdalommentes szűrésünk ingyenes!

A zsírmáj nem fáj, nem érzékelhető, mégis ez az első állapot, ami kezelés nélkül súlyos, olykor végzetes májbetegséggé alakulhat.

Alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a térítésmentes zsírmáj vizsgálaton?>>

__________________________________________________________________

A baltimore-i Johns Hopkins  University School of Medicine kutatói 21, 1975 és 2007 között végzett nemzetközi vizsgálat adatait elemezték, amelyben 662 ezer felnőtt vett részt. A résztvevők egy része migrénben szenvedett, a másik része pedig nem. Mint kiderült, a migréneseknél kétszer magasabb az agyi érkatasztrófa rizikója, bár a  kockázat így is meglehetősen alacsony – mutatott rá Saman Nazarian, a kutatók egyike. Az egyik vizsgálatban a migrénesek 2 százalékának kórelőzményében szerepel a stroke, míg a nem fejfájósak esetében ez a mutató 1,2 százalék volt.

Migrén stroke

A féloldali görcsös fejfájás, a migrén közvetlen kiváltó oka az agyi erek átmérőjének gyors változása, amelyek a roham kezdetén összehúzódnak, majd kitágulnak. Az, hogy ez pontosan mi okozza, nem teljesen tisztázott. Lehetséges, hogy a migrénes betegek egész érrendszerének funkcionális zavaráról van szó, ami megmagyarázhatja a stroke megemelkedett kockázatát, és mint némely vizsgálat kimutatta, a szívroham veszélyét is.

Senki sem tudja azonban, hogy a migrénes rohamok megelőzésére szolgáló gyógyszerek alkalmazása kihat-e valamilyen formában a kardiovaszkuláris kockázatokra. Mint a kutatók rámutatnak, egyrészt a migrén megelőzésére szolgáló bizonyos gyógyszerek elméletileg csökkenthetik ugyan a szív- és érrendszeri problémák veszélyét, másrészt viszont érszűkítő hatásuk nem csupán az agyban, hanem az egész szervezetben érvényesül.

Nazarian szerint akárhogy is van, a migrénben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük az olyan rizikófaktorokra, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség – ezeket kezeltetni kell, és tartózkodniuk kell a dohányzástól is.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés