2024. Március 05. kedd
A félrelépés nemcsak a pszichét terheli meg, de olasz kutatók szerint a migrénben szenvedők számára komoly veszélyeket is hordoz.

A hűtlenség miatt érzett bűntudat és a félrelépés elkendőzése miatti stressz súlyosbíthatja az extrém migrén tüneteit. Az esetek egy részében a helyzet olyan súlyossá fajulhat, hogy agyi aneurizmát okozhat.

migrén, félrelépés

Az olaszok kb. 12%-a, főként férfiak szenvednek rendszeres migrén miatt – mondta el Lorenzo Pinessi, az Olasz Migrénkutató Társaság elnöke. „Az ilyen típusú fejfájást súlyosbíthatják az olyan tényezők, mint a nemi vágyat fokozó ételek, a szexuális teljesítőképességet erősítő gyógyszerek, a fizikai megterhelés és a kapcsolat rejtegetése miatti stressz.”

A fentiek a szakember szerint akár 1-3 órán át tartó extrém erős migrénrohamokat is okozhatnak. Az esetek 3-4%-ában agyi aneurizma alakulhat ki, és ennek veszélyét csak növeli, ha tiltott vagy házasságon kívüli kapcsolatról van szó.

A migrént akár olyan közkedvelt élvezeti szerek is súlyosbíthatják, mint a csokoládé, a pezsgő vagy a kagylófélék, de a bor és a sajt is kerülendő. Pinessi azt tanácsolja a szex során a normálisnál erősebb migrént tapasztaló férfiak és nők számára, hogy sürgősen kérjenek orvosi segítséget, illetve szerinte még ennél is jobban teszik, ha kilépnek a „bűnös” kapcsolatból.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés