2024. Április 25. csütörtök
1 . oldal
A női nemi hormonok magas szintje flörtölésre és hűtlenkedésre késztetheti a fiatal nőket, a magas ösztradiolszint ugyanis megszépíti őket önmaguk és mások szemében – derítették ki amerikai kutatók.

Kristina Durante, az austini Texasi Egyetem pszichológusa kollégáival vizsgálataiba 52 olyan diáklányt vont be, akik nem szedtek hormonális fogamzásgátlót. Az önkéntesek kora 17 és 30 év között volt.

ösztradiol, hormonok

A résztvevők mindegyikénél két alkalommal állapították meg az egyik tüszőhormon, az ösztradiol szintjét a vérben, követve a szervezetükben a peteérési ciklussal lejátszódó hormonális változásokat. A lányokat kifaggatták korábbi és jelenlegi kapcsolataikról, s arra kérték, hogy becsüljék meg saját vonzerejüket. Teljes alakos fotóikat értékeltették két diákkal és hét diáklánnyal.

„A magas ösztradiolszintű nők vonzóbbnak ítélték meg magukat, s ennek megfelelően cselekedtek: esetükben nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy kikacsintanak partnerkapcsolatukból, flörtölnek, csókolóznak, vagy akár kapcsolatot is létesítenek más férfiakkal” – emelte ki Kristina Durante.

Magyarázata szerint az ösztradiol – a fő humán ösztrogénhormon – kulcsfontosságú szerepet játszik a női nemi és reproduktív funkciókban, magasabb szintje magasabb fertilitásról (termékenységről) árulkodik. „Az igen fertilis nők nehezebben elégednek meg állandó partnerükkel, s erős késztetést éreznek, hogy idegen, s vonzóbb férfiakkal ismerkedjenek” – írták a texasi kutatók tanulmányukban, amely a brit Királyi Társaság Biology Letters című lapjában látott napvilágot.

A magasabb hormonszint vonzóbbá tette a nőket a férfiak szemében, s így nagyobb kísértésnek voltak kitéve.

 

A hormon magas szintje egyébként inkább a tartós kapcsolatoknak, mint az egyéjszakás kalandoknak kedvezett, a pszichológus szerint ezek a nők „sorozatos monogámiában” élnek.

A texasi kutatások eredményei egybecsengenek más vizsgálatokkal, amelyek szerint a hormonok egyaránt befolyásolják a férfiak és a nők viselkedését.


Forrás: MTI
2009. 01. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés