2022. Október 02. vasárnap

Új vizsgálat a terhesség alatti komplikációk ellen

preeclampsia, terhességi toxémia, terhesség
1 . oldal
A terhesség alatt kialakuló, akár végzetes komplikációkkal járó preeclampsia, más néven terhességi toxémia kiszűrését segíti egy új eljárás, melyet amerikai kutatók dolgoztak ki.

A preeclampsia – amely az anyai és újszülöttkori halálozás egyik legfőbb oka világszerte – a terhességek mintegy 3-10%-át érinti, és kialakulását nem befolyásolja a szocioökonómiai státusz vagy a földrajzi elhelyezkedés. A WHO adatai szerint a betegség a születés körüli anyai halálozás 18%-áért felelős, koraszülést és újszülöttkori komplikációkat okozhat, amelyek olyan élethosszig tartó hatással rendelkezhetnek, mint például az agykárosodás következtében kialakult mozgászavar, szellemi fogyatékosság, vagy a vakság.

terhesség, terhességi toxémia, preeclampsia

A szűrővizsgálatok és a korai diagnosztizálás kulcsfontosságúak, mivel a preeclampsia gyógyítása nem lehetséges, az egyetlen kezelési lehetőség – a terhesség bármely stádiumában – a szülés megindítása.

A Nyugat-Ontarioi Egyetem és a Lawson Egészségkutató Intézet munkatársai által kidolgozott eljárás során bizonyos fehérjék és biomarkerek kombinációjának azonosításával előre jelzik a betegség és a várható szövődmények kialakulásának a kockázatát.

„Eredményeink rendkívül fontosak a preeclampsia korai – a 28. terhességi hét előtt jelentkező – formáinak diagnosztizálásában – mondta Dr. Victor Han, a kutatócsoport egyik tagja. Ezeknek a nőknek a korai azonosításával egy nap majd képesek leszünk késleltetni a betegség kialakulását vagy célzott beavatkozással csökkenteni annak súlyosságát.

A felfedezés olyan diagnosztikai tesztek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek segítségével gyorsabban és hatékonyabban azonosíthatók a kockázati csoportba tartozó állapotos nők. A Biosite nevű – a orvosi berendezéseket fejlesztő – cég fogja támogatni a kutatócsoport további munkáját, hogy az eljárás minél hamarabb a piacra kerülhessen.


Forrás: Medipress
2008. 12. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés