2024. Március 02. szombat
A terhesség alatti vaspótlást kutatók szerint óvatosan kell kezelni, mivel a magas dózisban szedett vas vérnyomásproblémákat okozhat.

A vas legnagyobb része a szervezetben a vörösvértestek hemoglobinjában található, hiánya esetén vérszegénység lép fel, ami azt jelenti, hogy a vörösvértestek vagy a bennük található hemoglobin (az oxigént szállító fehérje) mennyisége a normálisnál alacsonyabb. A vashiány fáradékonysággal, levertséggel és szédüléssel járó állapot, ami terhesség esetén különösen veszélyes lehet, mivel koraszülést vagy alacsony születési súlyt eredményezhet, ezért a várandós nőknek általában vas szedését javasolják.

terhesség vas

Egy Iránban végzett kutatás során azt vizsgálták, hogyan hat a vaspótlás azokra a várandós nőkre, akik vörösvértest-szintje normális. A felmérés során várandós nők egy csoportja napi kb. 30 mg vasat, míg egy másik csoport vasat nem tartalmazó placebót kapott. (A táplálékkal bevitt napi vasszükséglet felnőtteknél 10-15 mg). Az előbbi csoportban később sokkal több nőnél fordult elő magas vérnyomás, mely a terhesség alatt szintén számos veszélyt hordozhat.

A kutatás vezetője szerint az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy a vas szedése károkat okozhat azoknál a terhes nőknél, akik erre nincsenek rászorulva, ezért a várandósság alatt orvosi javaslat nélkül nem érdemes vasat, vagy a nyomelemet tartalmazó multivitamin-készítményt szedni.


Forrás: Vital
2007. 06. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés