2024. Március 02. szombat
Dohányzás  -  Fogamzásgátlók -  Étkezés, vitaminok -  Betegségek, gyógyszerek -  Alkohol, kábítószerek -  Röntgenvizsgálatok -  Háziállatok -  35 év felett -  Meddig várjunk türelmesen? -  Terhességi tesztek
A terhesség első három hónapja döntő a magzat egészsége szempontjából, épp ezért fontos, hogy a pár, különösen a leendő mama mielőbb felkészüljön a babavárásra. Ekkor alakulnak ki a magzat szervei, szervrendszerei, ilyenkor reagál a legérzékenyebben a külső ártalmakra. Hogyan készüljünk fel?

Dohányzás

A felkészülés nem más, mint az egészséges életmód követése. A dohányzást már 9 hónappal a teherbe esés előtt abba kell hagyni, és az sem árt, ha az apa sem dohányzik, így hímivarsejtjei egészségesebbek lesznek – a nikotin gátolja a férfiak ivarsejtképződését. A nőknél a dohányzás kapcsolatba hozható a meddőséggel, vetélésekkel, a méhen kívüli terhességekkel, és a dohányzó nők gyermekei alacsonyabb súllyal születnek. Ha mindketten leszoknak a dohányzásról, nem csak az újszülött lesz egészséges, de a szülők is hosszabb, egészségesebb életet remélhetnek. A gyermek születése jó alkalom arra, hogy lemondjanak e káros szenvedélyről, és új életet adva, új életre készüljenek fel. A dohányzásról való leszokáshoz itt olvashat tanácsokat.

terhes, terhesség

Fogamzásgátlók

A spirált legalább 3-6 hónappal a fogamzás előtt kell levetetni, ilyenkor hagyományos módon (kondom, hüvelyi pesszárium stb.) lehet védekezni. A fogamzásgátló tabletták szedését 3 hónappal a fogamzás előtt kell abbahagyni. Ha mégis bekövetkezik a terhesség ezen időszak alatt, akkor sem kell végzetes lépéseket tenni, fokozott ellenőrzésre van szükség, és mindenképpen kérjük a ki a nőgyógyász véleményét!

Étkezés, vitaminok

Az étkezés a terhességet megelőző időszakban is legyen egészséges. Fogyasszunk vitamindús ételeket, lehetőleg ne ekkor határozzuk el, hogy ezentúl vegetáriánusok leszünk. A vegyes táplálkozás biztosabban nyújtja a megfelelő tápanyagok tárházát. A vegetáriánus étrend összeállítása külön tudomány, sokféle ismeretet, és hosszas felkészülést igényel.

Lehetőleg mindketten szedjenek multivitamin-készítményeket, ezek között van olyanok is, mely kifejezetten a babaváráshoz való. Ilyen speciális vitamint csak a leendő anyának kell szednie, magas a folsavtartalma jó eséllyel akadályoz meg bizonyos fejlődési rendellenességeket, de csak akkor hatékony, ha a terhesség kezdete előtt legalább 3 hónappal már szedi az anya. Ez sem kötelező azonban, a célnak megfelelnek másféle vitaminkészítménynek is.

Terhesség alatti mintaétrendet és recepteket itt találhat, ezek az irányelvek már a babavárás előtt is mérvadóak.

Betegségek, gyógyszerek

Ha bárminemű nőgyógyászati rendellenességet észlel (folyás, soron kívüli vérzés stb.), célszerű még a fogantatás előtt rendezni, így lesz zavartalan, boldog a terhesség. Örökletes családi betegségek (pl. vérzékenység, Down-kór vagy egyéb súlyos fejlődési rendellenesség) esetén forduljon genetikushoz, aki felméri a babavállalás kockázatát. Ha rendszeresen szed gyógyszert, illetve valamilyen betegségben szenved bármelyik (leendő) szülő (pl. cukorbetegség, epilepszia stb.) kérje ki még a fogamzás előtt a nőgyógyász véleményét!

Alkohol, kábítószerek

Alkohol, kábítószer Az alkohol és a drogok károsító hatásairól talán nem is kell szót ejtenünk, ezek fogyasztása különösen káros lehet a magzatra nézve. Nincs olyan mennyiség, ami még biztonsággal fogyasztható, épp ezért már a terhesség létrejötte előtt is tartózkodni kell fogyasztásuktól. A terhesség alatti túlzott alkoholfogyasztás ún. magzati alkoholszindrómát hozhat létre, mely növekedésbeli visszamaradottsággal, arcrendellenességekkel, központi idegrendszeri zavarokkal jellemezhető.

Ha valaki e szenvedélybetegségek valamelyikében szenved, érdemes, sőt szükséges várnia az alkalmas élethelyzetre, így élheti meg az anyaság örömeit maradéktalanul, és így adhat egészséges életet gyermekének. Nem szabad egy születendő életet elrontani, mint ahogy az anya sem terhelheti magát egy életre szóló lelkifurdalással.

Röntgenvizsgálatok

A már létrejött terhességben kerülni kell bárminemű röntgenvizsgálatot, még a fogorvos figyelmét is fel kell hívni a terhesség lehetőségére. A babavárás időszaka alatt is csak indokolt esetben és fokozott védelemmel ellátva lehet részt venni ilyen irányú vizsgálaton, hiszen nem lehet biztosan tudni, hogy bekövetkezett-e már a várva várt esemény.

Háziállatok

Kutya, macska, papagáj sajnos nem való a kismama környezetébe, különböző fertőzéseket okozhatnak, melyek veszélyesek lehetnek a magzatra nézve. Ha mégis van házi kedvencünk, lehetőleg ne éljünk vele egy légtérben. Végeztessünk toxoplazmózis kimutatására irányuló vizsgálatot, így elejét vehetjük a bajnak. A toxoplazmózisról itt olvashat bővebben.

35 év felett

Ha a leendő anya elmúlt 35 éves és egészséges, nincs szükség másféle előkészületekre. Genetikai vizsgálaton azonban erősen ajánlatos részt venni, így lehet nyugodt afelől, hogy a babával is minden rendben van. Ha lehetőség van rá, válassza a korion biopsziát, ami gyorsabban ad eredményt, mint az amniocentézis, de mindkét módszer meglehetősen biztonságos eredményt nyújt, és a babára nézve elhanyagolható kockázatot jelent.

Meddig várjunk türelmesen?

Rendszeres nemi élet mellett 3-6 hónap alatt lehet számítani a terhesség bekövetkezésére, ha 12 hónapig nem történik meg az esemény, érdemes felkeresi meddőségi centrumot.

Terhességi tesztek

A gyermekvárásra való felkészüléshez, a másállapot mielőbbi kimutatásához nyújtanak segítséget a terhességi tesztek. Manapság a lehető legkényelmesebb, megbízható terhességmegállapító eszköznek a patikai forgalomban is hozzáférhető gyorstesztek számítanak. A tesztek az elmaradó vérzés után kb. egy héttel mutathatnak pozitív eredményt. Ekkor azonban mindenképpen keressük fel a nőgyógyászt, aki manuális vizsgálattal, ultrahanggal végez pontos vizsgálatokat.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés