2024. Június 18. kedd

Bőrelváltozások a terhesség alatt

terhesség, bőr, kiütés, viszketés, terhességi csíkok
1 . oldal
Színelváltozások -  A szőrzet és a haj megváltozása -  A kötőszövet megváltozása -  Érelváltozások -  Gyakoribb bőrbetegségek -  Egyéb jelenségek a bőrön és a körmökön -  A terhesség alatt alkalmazható gyógyszerek
A terhesség folyamán az egész szervezet működése alapvetően megváltozik. Érvényes ez a bőrre is. Enyhe elváltozások szinte minden terhesnél megfigyelhetők, ezek legtöbbször ártalmatlanok, de néha mégis adnak okot aggodalomra. Időnként olyan állapotok is előfordulhatnak, amelyek már betegségnek tekinthetők.

Színelváltozások

Az emlőbimbó és emlőudvar, valamint a nemi szervek (amelyek bőre egyébként is barnább a környezeténél) sötétebbé válnak terhesség alatt. A has középvonalában is kialakulhat sötétebb csík. Ritkábban máshol is (pl. a hónaljban) elszíneződhet a bőr. A legfeltűnőbbek az arcon, főleg a homlokon és a szemek alatt megjelenő barna foltok. Ez a jelenség a terhesek kb. felét érinti; világosabb bőrön halványabb, sötétebben feltűnőbb. A meglévő anyajegyek és szeplők is sötétebbek lesznek. A napfény a színelváltozásokat kifejezettebbé teszi. Hasonló jelenség időnként nem terhes nőkben is létrejöhet, pl. fogamzásgátlók hatására.

Terhesség bőrelváltozások

A szőrzet és a haj megváltozása

A testszőrzet megerősödése igen gyakori. A haj is sűrűbb lesz, de ez kevésbé feltűnő. A jelenségnek az az oka, hogy a terhességet fenntartó hormonok fékezik a szőrzet és a haj hullását. Ennek megfelelően a szülés után a szőrszálak és hajszálak egyszerre érik el a kihullás fázisát, aminek megnyilvánulása az erőteljes hajhullás (általában a szülést követő 1-5. hónap során). Ez nem ritkán aggodalmat vált ki, ám az esetek túlnyomó többségében a haj kb. l éven belül hozzávetőleg olyan sűrű, amilyen lett volna terhesség nélkül.

A kötőszövet megváltozása

A terhességi hormonok „fellazítják” a bőr kötőszövetét, így az a feszülésnek kitett helyeken megnyúlik. Kialakulnak a terhességi csíkok, amelyek kezdetben lilás színűek, majd fehér, kissé gyöngyházfényű elváltozások lesznek belőlük. Jelenleg nem ismerünk olyan gyógyszeres kezelést, amely gyógyítaná ezt a szépséghibát. Az egészséges táplálkozás, a hízás elkerülése valamelyest segít a megelőzésben. Sajnos, még ma is sokan úgy gondolják, hogy „kettő helyett”; kell enniük a terhesség idején.

Érelváltozások

A tenyér kivörösödése és az éranyajegyek megszaporodása mindennapos és veszélytelen jelenség. A visszerek kitágulása is gyakran kezdődik a terhesség idején. Akinek a családjában már előfordult nagyfokú visszértágulat vagy lábszárfekély (ami a zavart visszeres keringés következménye), feltétlenül kérje ki a vénás betegségek kezelésében jártas szakorvos segítségét.

Gyakoribb bőrbetegségek

Terhességi kiütés, pontosabb nevén „polimorf terhességi kiütés". A „polimorf” szó arra utal, hogy nem egy, hanem többféle kiütés látható. Vannak jól tapintható kis piros kiütések, és vannak inkább a csalánkiütéshez hasonlító vizenyős, halvány rózsaszín elváltozások. Időnként a csalánkiütések annyira vizenyősek, hogy hólyagra emlékeztetnek. Jellegzetességük, hogy sűrűbben helyezkednek el a hason, különösen a korábban már említett terhességi csíkokban. Ártalmatlan elváltozások, de erősen viszkethetnek.

Receptre kapható gyulladáscsökkentő kenőcsökkel a viszketés jelentősen mérsékelhető. Kezelésük titka, hogy a szokásosan naponta egy-kétszer alkalmazott kenőcsöket naponta 5-6-szor kell használni. A polimorf terhességi kiütés leggyakrabban a 36-39. héten kezdődik, és a szülés idejére általában teljesen vagy csaknem teljesen elmúlik.

Terhességi viszketés és sárgaság. Ez a rendellenesség az epe kiürülésének zavarával függ össze. Az epét a máj termeli. Az epe az epehólyagba kerül, majd onnan táplálkozáskor a bélbe ürül (az epefestékektől barna a széklet). Az epe kiürülésének zavara nem ritka a terhességben. A bél helyett részben a vérkeringésbe kerülnek az epesavak, ez okozza a viszketést, ami először enyhébb, csak egy testtájon észlelhető. Később fokozódhat a viszketés, általában az egész testet érinti.

Ha az epefestékek mennyisége elér egy bizonyos szintet a vérben, sárgaság is kialakulhat. Az állapot leggyakrabban rossz közérzettel, fáradékonysággal, teltségérzéssel jár, amit időnként hányás is kísérhet. Szerencsére nem igazán veszélyes állapot, bár ebben az esetben a koraszülés valamivel gyakoribb lehet. Jellegzetessége viszont, hogy újabb terhességnél ismét bekövetkezik. Kivételesen fogamzásgátlók is okozhatnak hasonló tüneteket. Erre ugyanazok hajlamosak, akik a terhességi viszketésre és sárgaságra is.

A viszketés hidratáló krémekkel csökkenthető, kerülni kell azonban a bőr kiszáradását okozó szereket (pl. a géleket). Időnként viszketéscsillapító tabletták adására kényszerülünk. Meg lehet próbálni az epesavak megkötését a belekben (speciális gyantából készült gyógyszerekkel). Természetesen nem minden viszketés jelenti betegség kialakulását. Viszketés az esetek kb. 20%-ában jellemző, míg a fenti tünetegyüttes (tehát az epekeringés megváltozásával összefüggő jelenségek) kevesebb mint 1%-ban.

Egyéb jelenségek a bőrön és a körmökön

A körmök törékennyé, hullámossá válhatnak, felrostozódhatnak. Hasonló látvány a szervezetet megviselő betegségeknél is megfigyelhető: a körmökön lévő harántbarázdák helyéből – ismerve a köröm növekedésének ütemét – a szervezetet érő megterhelés időpontja is becsülhető.

Vizenyő (ödéma) nem ritka, főleg a szemhéjakon, de a kézen és a lábon is jelentkezhet. Közönséges csalánkiütés is előfordul, főleg a terhesség második felében.

A verejtékmirigyek működése fokozódhat a terhesség alatt. A faggyúmirigyek fokozott működése miatt a bőr és a haj zsírosabb lehet, de megtörténhet az is, hogy a bőr érzékenyebbé válik, könnyebben kiszárad.

A terhesség alatt alkalmazható gyógyszerek

Egy-két évtizeddel ezelőtt a terheseknek szinte semmilyen gyógyszert nem mertek adni, félve a magzati ártalmaktól. Idővel azonban sok adat gyűlt össze, és ezek alapján jó néhány gyógyszerről eléggé biztosan tudjuk, hogy nem ártalmasak (meglepő módon a bizonyítottan káros gyógyszerek listája nem is olyan hosszú). Ennek ellenére legtöbbször óvatosságból helyi kezeléssel (krémekkel, kenőcsökkel) próbálkozunk, szem előtt tartva, hogy kis mennyiségű hatóanyag ezekből is felszívódhat.

Ritkán kényszerülünk tabletták vagy injekciók adására a terhesség alatti bőrelváltozások kezelésére. Szerencsére az alkalmazott gyógyszerek nagy része ártalmatlan a magzatra. Tekintettel azonban arra, hogy egyes szereknél valóban nagy a magzati károsodás veszélye, mindenképpen orvossal érdemes megbeszélni a szedendő gyógyszereket.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bőr is lényegesen megváltozik a terhesség alatt. Az elváltozások többsége ártalmatlan és a szülés után maradéktalanul megszűnik.


Szerző: Dr. Nyirkos Péter

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés