2024. Június 16. vasárnap
Mit tehetünk ellene?
Fennálló hajlam esetén a terhesség a visszeresség kiváltója lehet – gyakran ekkor jelentkezik először. Ha a családban előfordul visszértágulat, érdemes törődni a megelőzéssel és a kialakult probléma kezelésével.

A visszeresség a férfiaknál is előfordul, általában mégis inkább a nők hajlamosabbak rá, a női nemi hormonok ugyanis lazítják a kötőszöveteket. Ez a hatás a terhesség alatt a hormonális változások miatt még fokozottabb.

felpolcolt lábú terhes nő, visszeresség, visszértágulat, terhesség

A hormonális tényezőkkel párhuzamosan a vénák falai rugalmasabbakká válnak, és növekszik a szállítandó vér mennyisége is, mintegy 20 százalékkal, emiatt romlik a vénás keringés. Nő a vénákra nehezedő terhelés is: a méhben növekvő magzat egyre nagyobb nyomást gyakorol a hasi vénákra. A méh mögött halad el a fő vénás csatorna, ami az alsó végtagokból érkező elhasznált vért szállítja a szív felé. A növekvő méh természetes akadályt képez azzal, hogy egyszerűen összenyomja a véna falát, így csökken a visszaáramlás, az alsó végtag vénás terhelése növekszik, ami az erek tágulatát, a billentyűk elégtelenségét okozza.

A kismamák rendszerint a terhesség második felében észlelik, hogy bokájuk (különösen estére) megduzzad, nehezebben bírják a hosszabb állást, terhelést. A terhesség végére a tágult visszerek vagy a felületes vénák körül a bőrben kékeslila, pókhálószerű, apró érrajzolatok alakulnak ki. Egészséges nőkön a szülést követően ezek az elváltozások általában visszafejlődnek, a végtag keringése teljesen helyreáll.

Kissé más a helyzet visszérbetegségben szenvedő asszonyok esetében, akik terhességet vállalnak. A már meglévő vivőértágulat gyorsan növekedhet, a billentyűk tovább károsodnak, nagyobb a trombózis veszélye. A szülést követő regeneráció sem várható, betegségük súlyosbodhat, mégsem mondhatjuk, hogy visszeres nő ne vállalkozzon szülésre – erről szó sincs! Érdemes azonban érsebész véleményét kémi a terhesség előtt, és fokozottabban figyelni a megelőzésre.

Mit tehetünk ellene?

A legideálisabb, ha a meglévő visszértágulatokat még a terhesség létrejötte előtt rendbe hozatja a reménybeli kismama. Ha a családban már előfordult nagyfokú visszértágulat vagy lábszárfekély (ami a zavart visszeres keringés következménye), feltétlenül tanácsos kikérni a vénás betegségek kezelésében jártas szakorvos segítségét.

kanapén fekvő terhes nő, visszeresség, visszértágulat, terhesség

A már kialakult panaszok enyhítését szolgálja a kompressziós gyógyharisnya viselése, illetve a fáslizás, de mindezeket megelőzésképpen is érdemes bevetni. Kerüljük az alhasat és a lábakat elszorító ruhadarabok (fehérnemű, harisnya) viselését, a hosszadalmas ácsorgást, ülő munka esetén pedig minél gyakrabban mozgassuk át a lábainkat és álljunk fel.

Szintén hatásos a visszeres láb rendszeres felpolcolása és tornáztatása, a könnyű torna, séta vagy úszás. A meleg vízben való hosszadalmas fürdés helyett inkább tusoljunk, és a lábunkat külön is zuhanyozzuk le hideg-meleg váltott vízzel.


2008. 07. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés