2024. Július 22. hétfő

Terhességi toxoplazmózis: Mit kell tudni róla?

terhesség, toxoplazmózis, toxoplazma
1 . oldal
Miért veszélyes a terhességi toxoplazmózis? -  Hogyan előzhető meg a fertőzés?

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A toxoplazmózis egy apró, egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzés. Szaporodása csak macskákban zajlik, de "köztigazdája" lehet bármilyen melegvérű állat, illetve az ember is. A toxoplazmózis igen elterjedt, Magyarország lakosságának kb. 50%-a átesett a fertőzésen.


Hogyan terjed? A tápcsatornán át, fertőzött macska ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel vagy a köztigazda állat húsának fogyasztásával fertőződhet az ember.

Terhességi toxoplazmózis

Mik a tünetei? Ép immunrendszerű emberek esetében általában tünetmentesen zajlik, mindössze 10-20%-ban okoz hőemelkedést, lázat, éjjeli izzadást, torokfájást, izomfájdalmat vagy bőrkiütést. A leggyakrabban előforduló és gyakran az egyetlen tünet a nyirokcsomók duzzanata. Pontos diagnózis azonban csak specifikus laboratóriumi vizsgálatok után állítható fel, mivel számos más betegség okoz hasonló tüneteket.

-------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

------------------------------------------------------------------------------------------

Mikor veszélyes a toxoplazmózis? Ha a fertőzés csökkent immunműködésű egyénekben (pl. szervátültetésen átesett vagy AIDS-beteg) vagy fertőzésen még át nem esett terhes nőben alakul ki.

Miért veszélyes a terhességi toxoplazmózis?

A magzatra nézve tragikus lehet, ha az anya elsődleges fertőzése közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt következik be. Az anya fertőzése általában tünetmentesen zajlik, de a parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot. A terhesség minél korábbi időszakában lép fel a fertőzés, annál súlyosabb következményekkel járhat a magzatra nézve (spontán abortusz, halvaszülés).

Milyen tünetei vannak a veleszületett toxoplazmózisnak? Előfordulási gyakorisága mintegy kettő ezrelék. A fertőzött újszülöttek többsége születéskor tünetmentes, és csak hetek, hónapok vagy akár évek múltával tapasztalhatók az első jelek. A leggyakrabban előforduló rendellenesség a szem érés ideghártyájának gyulladása, amely súlyos esetben vaksághoz is vezethet. A szem problémái gyakran csak iskoláskorban kerülnek felismerésre. A súlyos látásromlás sokszor csak évekkel később jelentkezik. A magzati fertőzés következménye lehet még a vízfejűség, a koponyán belüli meszes gócok, microcephalia, süketség és szellemi visszamaradottság.

Lehet-e kezelni a frissen fertőzött kismamát? Az időben megkezdett antibiotikumos kezelés megelőzi a kórokozó átjutását a magzatba. A gyógyszert a terhesség teljes időtartama alatt szedni kell, a fertőzés szerológiai kimutatásától egészen a szülésig.

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Fontos a terhesség előtti és alatti laboratóriumi vizsgálat, hiszen a fertőzésre általában semmilyen jel nem utal. Ha a szakorvos időben megállapítja a parazita jelenlétét, és megkezdi az antibiotikumos kezelést, a később súlyos gondokat okozó szövődmények kialakulása eredményesen megelőzhető.

Magyarországon rutinszerű vizsgálat sajnos még nem történik mindenhol, de az alábbi tanácsok szigorú betartásával bizonyítottan csökkenthető a veleszületett toxoplazma előfordulása.

Csak jól átsütött, megfőzött húsételeket szabad fogyasztani, tartózkodjunk a nyers hús fogyasztásától (beleértve a kóstolgatást is pl. disznóvágáskor).
A zöldséget, gyümölcsöt felhasználás előtt gondosan meg kell mosni.
Nyers hússal, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel dolgozva kerüljük a nyálkahártyával (szem, száj) történő érintkezést.
A fenti élelmiszerekkel való munkálatok után ajánlott a gondos felületi tisztítás (pl. vágódeszka) és a kézmosás.
Védekezzünk a legyek, svábbogarak és egyéb rovarok ellen!
Lehetőleg ne érintkezzünk macskákkal.
Kerüljük a macskaürülékkel potenciálisan szennyezett anyagokkal való érintkezést (kerti- és virágföld, macskaalom stb.). Ha az ezekkel történő munkavégzés elkerülhetetlen, használjunk gumikesztyűt!


Szerző: Dr. Pataki Margit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés