2024. Február 25. vasárnap
Egy közelmúltban közzétett brit tanulmány szerint a terhes nők D-vitamin fogyasztása befolyásolja a születendő gyermek csontjainak állapotát.

Cyrus Cooper professzor munkatársaival 198 anyát és gyermekeik csontozatának állapotát mérte fel. A kísérlet során az anyai vér illetve a köldökzsinórvér elemzésével megvizsgálták, hogyan segíti a D-vitamin a méhlepényen keresztül a kalciumanyagcserét, majd kilenc évvel a szülés után a kutatók megmérték a gyermekek csontjainak ásványianyag-tartalmát.

terhes, terhesség

A kutatócsoport vezetője szerint a várakozásokkal ellentétben nem is annyira a csecsemő D-vitaminszintje a meghatározó, hanem inkább az állapotos anyáé. Megállapították, hogy a vitaminhiányban szenvedő anyák gyermekeinek jellemzően gyengébbek voltak a csontjai, míg a vitaminpótlásban részesülők, a napon többet tartózkodó nők gyermekeinek csontjai rendre erősebbek. A szakemberek szerint tehát terhesség alatti D-vitamin-szint komoly hatással van az utódok csontjainak fejlődésére, ami meghatározó a csontritkulás kockázatának szempontjából is.

Fontos azonban tudnunk, hangsúlyozták a szakemberek, hogy az anyáknak csak abban az esetben kell külön D-vitamint szedniük, ha hiányuk van, ezt azonban csak orvos állapíthatja meg hitelt érdemlően.


Forrás: BBC

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés