2024. Március 02. szombat
A gyermekre vágyó párok legjobban teszik, ha elutaznak valamilyen napos helyre vakációzni, és nem csak a romantikus időtöltés miatt. Kutatók szerint a napfény hatására termelődő D-vitamin növeli a termékenységet, javítja a nők szexuális egyensúlyát és a férfiak spermaszámát is.

A Grazi Egyetem kutatói szerint sok pár feleslegesen veti alá magát a megerőltető és költséges meddőségi kezeléseknek, hiszen egy kis napfény is megoldaná a problémájukat. A D-vitamin 13-21 százalékkal növeli az ösztrogén és a progeszteron szintjét a szervezetben, és még a menstruációs ciklust is rendbe hozza, ami növeli a teherbeesés valószínűségét.

D-vitamin, termékenység

A leendő apák is jól teszik, ha sokat tartózkodnak a napon. A fény hatására megnövekszik a spermaszámuk és a tesztoszteronszintjük, ami erősebb nemi vágyat eredményez – áll a European Journal of Endocrinology című lapban megjelent tanulmányban. A szakemberek ezzel magyarázzák, miért csökken drasztikusan a téli hónapokban a fogantatások száma Észak-Európában.

Tanulmányukban úgy tapasztalták, hogy a férfiak szervezetükben augusztusban a legmagasabb, márciusban pedig a legalacsonyabb a D-vitamin és a tesztoszteron mennyisége. A nőknek télen ritkábban van peteérésük, és kisebb eséllyel ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhbe.

A kutatás vezetője, Dr. Elisabeth Lerchbaum hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére nem ajánlatos túlzásba vinni a napozást annak közismert káros hatásai miatt. A kint töltött órák meghosszabbítása mellett ezért D-vitamin készítmények szedése is indokolt lehet, illetve a vitamin egy kis részét olajos halak, tojás és máj fogyasztásával is magunkhoz vehetjük. 80 százaléka azonban az UVB- sugarak által okozott kémiai folyamatok során kerül szervezetünkbe.

Újabban sorra jelennek meg a tanulmányok a vitamin áldásos hatásaival kapcsolatban. Korábbi kísérletek során a kutatók úgy tapasztalták, hogy a D-vitamin csökkenti a bölcsőhalál bekövetkeztének valószínűségét, és hozzájárul a gyermekek mentális egészségének fenntartásához is.


Forrás: Medipress
2012. 02. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés