2024. Június 15. szombat
Rengeteg vizsgálat bizonyítja, hogy a D-vitamin alapvető fontosságú a csontok egészségének szempontjából és segíthet megelőzni egyes szívbetegségeket is, túlzott bevitele azonban a legújabb kutatások szerint akár káros is lehet.

„A D-vitamin egyértelműen fontos szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében: enyhíti a szív- és érrendszeri gyulladást és az érszűkületet, valamint csökkentheti a végzetes kimenetelű szívbetegségek kialakulásának esélyét, bizonyos esetekben azonban ártalmas is lehet” – mondta el Dr. Muhammad Amer, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Kar általános belgyógyászati osztályának tanársegédje.

D vitamin tápanyag

Az American Journal of Cardiology című szaklapban publikált kutatásban egy 15 ezer felnőtt részvételével készült országos felmérés adatait felhasználva sikerült kimutatni, hogy normális D-vitamin-bevitel mellett a C-reaktív fehérje (CRP) szintje alacsonyan tartható. Ez a fehérje a szív és a vérerek gyulladásos folyamatainak markere.

A túlzottan alacsony D-vitamin szint növelte a CRP jelenlétét, ami a szívbetegségek előfordulási esélyét is növelte, ugyanakkor a normálisnál magasabb szint nem csökkentette tovább a CRP marker koncentrációját.

„Ezért fontos, hogy csak akkor szedjünk D-vitamin-tartalmú étrendkiegészítőket, ha biztosak vagyunk benne, hogy szükségünk van rá – tanácsolja Amer. – A feleslegesen szedett gyógyszerek ugyanis előre nem látható egészségügyi komplikációkat okozhatnak akkor is, ha önmagukban nem toxikusak.”

A tudósok szerint egyelőre nem világos, hogy a magasabb D-vitamin szint miért nincs jótékony hatással a szívműködésre.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés