Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A kevés és a sok D-vitamin is árthat

Rengeteg vizsgálat bizonyítja, hogy a D-vitamin alapvető fontosságú a csontok egészségének szempontjából és segíthet megelőzni egyes szívbetegségeket is, túlzott bevitele azonban a legújabb kutatások szerint akár káros is lehet.

„A D-vitamin egyértelműen fontos szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében: enyhíti a szív- és érrendszeri gyulladást és az érszűkületet, valamint csökkentheti a végzetes kimenetelű szívbetegségek kialakulásának esélyét, bizonyos esetekben azonban ártalmas is lehet” – mondta el Dr. Muhammad Amer, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Kar általános belgyógyászati osztályának tanársegédje.

Az American Journal of Cardiology című szaklapban publikált kutatásban egy 15 ezer felnőtt részvételével készült országos felmérés adatait felhasználva sikerült kimutatni, hogy normális D-vitamin-bevitel mellett a C-reaktív fehérje (CRP) szintje alacsonyan tartható. Ez a fehérje a szív és a vérerek gyulladásos folyamatainak markere.

A túlzottan alacsony D-vitamin szint növelte a CRP jelenlétét, ami a szívbetegségek előfordulási esélyét is növelte, ugyanakkor a normálisnál magasabb szint nem csökkentette tovább a CRP marker koncentrációját.

„Ezért fontos, hogy csak akkor szedjünk D-vitamin-tartalmú étrendkiegészítőket, ha biztosak vagyunk benne, hogy szükségünk van rá – tanácsolja Amer. – A feleslegesen szedett gyógyszerek ugyanis előre nem látható egészségügyi komplikációkat okozhatnak akkor is, ha önmagukban nem toxikusak.”

A tudósok szerint egyelőre nem világos, hogy a magasabb D-vitamin szint miért nincs jótékony hatással a szívműködésre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/d-vitamin-sziv