2024. Július 25. csütörtök
A megfelelő D-vitamin-szint nem csak a csontok fejlődéséhez fontos, de amerikai kutatók szerint az erekéhez is: kutatásuk szerint nem fejlődnek épségben azoknak a gyerekeknek az ütőerei, akiknek nem jut elégséges D-vitamin a szervezetébe.

A D-vitamin megfelelő szintje idős korban a csontrendszer épsége és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata szempontjából is mérvadó. Az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán Geetha Raghuveer és munkacsoportja – Kansas City Gyermekklinikájának orvosai – néhány közelmúltban nyilvánosságra került eredményt idézett, köztük az angol köztisztviselőket vizsgáló Whitehall tanulmányét, amelyben a D-vitaminnal legjobban ellátott férfiak összhalálozása 30 százalékkal volt kisebb, mint a többieké.

D-vitamin

A szívroham okozta halálozás Argentínában is a magas D-vitamin-szintűek csoportjában volt a legalacsonyabb, Dániában pedig a változás korában lévő nők körében bizonyította egy vizsgálat ugyanezt.

Gyermekeket azonban még nem vizsgáltak, ezért az amerikai kutatók 74 gyermek, tizenéves és fiatal felnőtt adatait gyűjtötték össze, akiket az utolsó két évben klinikájukon vizsgáltak. A laboratóriumi vizsgálat során mindig meghatározták a D-vitamin-szintet és ultrahangos nyakiütőér-vizsgálatot végeztek.

Azok a gyerekek vagy fiatal felnőttek, akiknek a D-vitamin-szintje alacsony volt, mérhetően rugalmatlanabb ütőérrel éltek, mint D-vitaminnal megfelelően ellátott társaik. Ezen könnyű segíteni, mert a D-vitamin elővitaminja tejtermékekben bőségesen található, ami napsütés hatására alakul vitaminná. Súlyosabb vitaminhiány esetén pedig gyógyszer formájában is pótolható.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés