2024. Június 13. csütörtök
A később sclerosis multiplex-szel (SM) diagnosztizált gyermekek szervezetében a szokásosnál jóval alacsonyabb a D-vitamin szintje – derült ki kanadai kutatók vizsgálataiból, melyek elsőként mutatták ki a felnőttek esetében már igazolt összefüggést, nevezetesen hogy a kevésbé napsütéses helyeken élőknél magasabb az sclerosis multiplex kockázata.

A sclerosis multiplex az idegrendszer betegsége, melyet az idegsejteket borító mielinhüvely károsodása okoz. Világszerte 2,5 millió embert érint, és tünetei közé tartozhat a bizonytalan fülcsengés, a vakság és a bénulás. A D-vitamin akkor képződik, amikor a bőrünket napsugárzás éri. Többek között zsíros halakban, például lazacban található, és számos országban adják hozzá tejhez és egyéb élelmiszerekhez. Bizonyítékok azt sugallják, hogy segít csökkenteni a vérnyomást és a gyulladást, valamint serkenti az immunrendszert.

kislány napfényben, sclerosis multiplex, D-vitamin

Számos vizsgálat azt mutatja, hogy a betegség kialakulása a gyermekekben a vitamin alacsony szintjével függ össze.

„Betegeink háromnegyede a D-vitamin optimális szintje alatt volt” – közölte Heather Hanwell, a Toronto Egyetem táplálkozástudományi végzős hallgatója, az egyik vizsgálat vezetője. Hanwell kutatócsoportja 125 gyermeket vizsgált meg, akiknél a sclerosis multiplexre utaló tünetek fordultak elő, mint például a zsibbadás. A következő éven belül 20 gyermeknél diagnosztizáltak SM-et, akik 68 százalékának a korábban végzett vértesztek szerint D-vitamin hiánya volt.

Az eredményeket egy másik kanadai vizsgálat is alátámasztotta, ott 19 SM-el diagnosztizált gyermekből 17 esetében alacsony D-vitamin szintet mért a Dr. Brenda Banwell vezette kutatócsoport.

A következő lépés Banwell szerint annak megvizsgálása, hogy a D-vitamin készítmények adásával megelőzhető-e az SM, vagy hogy segíthet-e a tünetek enyhítésében. „A D-vitamin immunmódosítóként működik. Az immunsejtek felszínén receptorok találhatóak, ahová a D-vitamin bekötődhet – magyarázta Banwell. Számos bizonyíték szól arról, hogy SM-ben az immunsejtek nem megfelelően vannak szabályozva. Az egyik dolog, amely ezt az egyensúlyt befolyásolja, a D-vitamin.”

A Kanadai Sclerosis Multiplex Társaság szerint a kanadaiak esetében fordul elő az SM legmagasabb aránya a világon. „Kanadában az év hat hónapjában a napsütés nem elég intenzív ahhoz, hogy bőrünk elegendő D-vitamint termeljen.”


Forrás: Medipress
2008. 09. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés