2021. Szeptember 18. szombat
A gyógyszer helyett alkalmazott féreglárva-koktél ugyan elsőre furcsának tűnhet, de szakértők szerint hatásos lehet a szklerózis multiplex (SM) és a hozzá hasonló degeneratív autoimmun betegségek esetén.

Szájon át szedett féreglárvákkal végeztek nemrég kísérletet Argentínában szklerózis multiplexes betegek esetében. A kísérlet végére a résztvevők tüneteik valamelyest enyhültek, és saját elmondásuk szerint is jobban érezték magukat. Az eredmények ismeretében az Egyesült Államokban is engedélyezték egy kísérlet megkezdését.

bélféreg sclerosis szklerózis multiplex

A féreglárvák jelenléte miatt kiváltódott immunreakció kedvezően hathat az idegrendszer krónikus gyulladásával járó szklerózis multiplex esetén, és csökkentheti a betegség tüneteit. A bélféreglárvák alkalmazása gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél már hatásosnak bizonyult. Emberi bélférgek helyett ilyenkor elsősorban disznókban találhatókat használnak, így elkerülhetők a paraziták által okozott betegségek.

A mostani amerikai kísérlet vezetője, Dr. John Fleming reméli, hogy a féreglárva-koktél az ő esetükben is hatásos lesz, ám az előzetes eredmények ellenére SM-szakértők szkeptikusan állnak az új 'csodaszerhez'.

Dr. Hillel Panitch neurológus professzor szerint a féreglárvák alkalmazása nélkülöz minden orvosi hátteret és tudományos magyarázatot, továbbá korai lenne azt állítani, hogy a módszer segíthet a betegeken. Ráadásul a féreglárvák szedése sok betegben visszatetszést kelthet – a szakértő szerint hatásosabb lenne, ha a paraziták által termelt hatóanyagot kivonva próbálnának meg gyógyszert gyártani.

Dr. John Richert, a Nemzetközi Szklerózis Multiplex Alapítvány elnöke szerint a kérdés viszont nem az, hogy van-e gusztusunk ennek a módszernek az alkalmazásához, hanem hogy hatásos-e vagy sem. „Azt hiszem, a betegeknek nem lenne kifogásuk a férgek ellen, ha azok valóban enyhítenék a tüneteiket.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés