Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyógyító bélférgekkel kezelnék a szklerózis multiplexet

A gyógyszer helyett alkalmazott féreglárva-koktél ugyan elsőre furcsának tűnhet, de szakértők szerint hatásos lehet a szklerózis multiplex (SM) és a hozzá hasonló degeneratív autoimmun betegségek esetén.

Szájon át szedett féreglárvákkal végeztek nemrég kísérletet Argentínában szklerózis multiplexes betegek esetében. A kísérlet végére a résztvevők tüneteik valamelyest enyhültek, és saját elmondásuk szerint is jobban érezték magukat. Az eredmények ismeretében az Egyesült Államokban is engedélyezték egy kísérlet megkezdését.

A féreglárvák jelenléte miatt kiváltódott immunreakció kedvezően hathat az idegrendszer krónikus gyulladásával járó szklerózis multiplex esetén, és csökkentheti a betegség tüneteit. A bélféreglárvák alkalmazása gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél már hatásosnak bizonyult. Emberi bélférgek helyett ilyenkor elsősorban disznókban találhatókat használnak, így elkerülhetők a paraziták által okozott betegségek.

A mostani amerikai kísérlet vezetője, Dr. John Fleming reméli, hogy a féreglárva-koktél az ő esetükben is hatásos lesz, ám az előzetes eredmények ellenére SM-szakértők szkeptikusan állnak az új 'csodaszerhez'.

Dr. Hillel Panitch neurológus professzor szerint a féreglárvák alkalmazása nélkülöz minden orvosi hátteret és tudományos magyarázatot, továbbá korai lenne azt állítani, hogy a módszer segíthet a betegeken. Ráadásul a féreglárvák szedése sok betegben visszatetszést kelthet – a szakértő szerint hatásosabb lenne, ha a paraziták által termelt hatóanyagot kivonva próbálnának meg gyógyszert gyártani.

Dr. John Richert, a Nemzetközi Szklerózis Multiplex Alapítvány elnöke szerint a kérdés viszont nem az, hogy van-e gusztusunk ennek a módszernek az alkalmazásához, hanem hogy hatásos-e vagy sem. „Azt hiszem, a betegeknek nem lenne kifogásuk a férgek ellen, ha azok valóban enyhítenék a tüneteiket.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/belfereg_sclerosis_multiplex_szklerozis_autoimmun_betegseg_kezeles