2024. Július 21. vasárnap
A súlyos ideggyógyászati betegség, a szklerózis multiplex kialakulásának pontos oka ma még nem ismert, egy kutatás azonban felvetette, hogy esetleg összefügghet egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben való fogyasztásával.

Egy kutatás során az Európai Unió hét tagországában vizsgálták meg, hogy a forgalomban lévő, iparilag előállított élelmiszerek és a betegség előfordulási gyakorisága között van-e valamilyen összefüggés. Klaus Lauer és nemzetközi munkacsoportja megállapította, hogy ritkábban fordult elő a szklerózis multiplex azokban az országokban, ahol sok halkonzervet és makarónit, spagettit állítottak elő.

szklerózis multiplex

Nem volt összefüggés az ideggyógyászati betegség és a forgalomban lévő élelmiszerek között a növényi olajok és zsírok, a vaj és sajt, a tartósított tej, a konzervált zöldségek, gyümölcsök, sütemények, kakaópor, fagylalt vagy a dohánytermékek, sőt a dohányzás esetében sem.

A szakemberek azt találták viszont, hogy több a beteg azokban az országokban, ahol margarinból, konzervált hústermékekből, kolbászból, lekvárból, csokoládéfélékből, édességekből és sörből több volt forgalomban.

„Ezek az adatok nem jelzik, hogy a betegség és az élelmiszeripar gyártmányai között ok-okozati összefüggés lenne, de azt igen, hogy ez nem lehetetlen és ezért további gondos vizsgálatokra van szükség” – mondta el Lauer az Európai Ideggyógyászati Társaság 20. kongresszusán, Berlinben.

A szklerózis multiplex főleg a nőket támadja meg. A mozgás, a járás fokozatosan romlik, aminek oka, hogy az idegrostok borítása, szigetelése megy tönkre. A károsodás magyarázatát világszerte speciális osztályok kutatják, de egyelőre ez nem tisztázott.


Forrás: MTI
2010. 07. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés