2024. Július 22. hétfő

A családtervezésről

fogamzásgátlás, családtervezés
1 . oldal
Fogamzásgátlás -  Kissé kockázatos -  Számíthatunk a védelemre -  Felkészülten várni
A világ gazdaságilag fejlettebb felén egyre gyakoribb jelenség, hogy a nők csak a harmincas éveikben, vagy akár azon túl vállalnak gyermeket. A teljes élet része az önmegvalósítás a munka területén is, amit a nők éppúgy igényelnek, mint a férfiak. Érthető tehát, hogy a terhesség, az első szülés időpontja "világszerte" kitolódott, s a párok tudatosan készülnek a gyermekvállalásra.

Melyik a legkedvezőbb életkor a gyermekszülésre? Valószínűleg a húsz és harminc év közötti időszak. Sok nő azonban csak akkor vág bele az életnek e legnagyobb vállalkozásába, amikor már tanulmányait befejezte, karrierjét "sínre tette", és érzelmileg is felkészült ami bizony inkább a harmincas évek elejére tehető. Kétségtelen, hogy nagyobb a terhesség alatti szövődmények valószínűsége, ha az anya elmúlt 35 éves, de ha egészségesen él, csökkenthető a veszély.

Családtervezés

Nagyobb a kockázata a fejlődési rendellenességek kialakulásának (pl. Down-kór), de az anya magasabb életkorából fakadó magzati kockázatok korai szűrése hazánkban is könnyen elérhető, sőt némelyike "kötelező". Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a babának jó, ha érzelmileg és anyagilag rendezett család várva várt gyermeke, ha az anya egészséges és életkora 3040 év között van, és alapvetően nincsen orvosi, egészségügyi akadálya a gyermekvállalásnak.

Fogamzásgátlás

A családtervezés alapvető része a fogamzásgátlás. Sokféle módja ismert és használatos; foglaljuk össze röviden, mit kell róluk tudni.

Kissé kockázatos

A legbizonytalanabb, mégis a legelterjedtebb természetes fogamzásgátló módszer a naptármódszer. Ennek lényege, hogy ismerve a két menstruációs ciklus közötti legtermékenyebb napokat, ezen időszak alatt a pár tartózkodik a nemi élettől. A legtermékenyebb időszak általában a menstruációt követő 11-17. nap közé esik, ha rendszeres, 28 naponta jelentkező ciklusról van szó. Rendszertelen vérzés esetén gyakorlatilag nem is alkalmazható a módszer. A naptármódszerrel a teherbeesés valószínűsége kb. 15%, ami biztonságosnak nem nevezhető.

A naptármódszert biztonságosabbá teszi, kiegészíti a méhnyaknyák vizsgálata. Ennek elválasztása a menstruációt követően a peteérésig fokozódik. Így a menstruáció lezajlása után a közösülés mindaddig megengedett, amíg a méhnyaknyák mennyisége ismét növekedni nem kezd. Vannak olyan, gyógyszertárakban beszerezhető eszközök, melyekkel otthoni körülmények között, egyszerűen végezhető el a méhnyaknyák vizsgálata.

Szintén a kevésbé megbízható módszerek közé tartozik a hüvelyi méhszájsapka (pesszárium) használata. Általában fogamzásgátló hatású krémekkel kombinálva alkalmazzák, de még így is 14% a teherbeesési arány.

Számíthatunk a védelemre

A gumi óvszer az eléggé elterjedt fogamzásgátló módszerek közé tartozik. Helyesen alkalmazva megfelelő biztonságot nyújt, ezenkívül véd a különböző nemi betegségekkel szemben is.

A méh üregébe felhelyezett fogamzásgátló eszköz, hétköznapi nevén spirál, régóta alkalmazott eljárás a nőgyógyászatban a nem kívánt terhesség megelőzésében. A spirálnak noha biztos fogamzásgátló eszköz, hiszen a teherbeesési arány kisebb, mint 2% , súlyos mellékhatásai és szövődményei lehetnek. A spirál hatékony fogamzásgátló eszköz, ha mégis létrejön mellette a terhesség, akkor tízszeresére nő a méhen kívüli bekövetkezés kockázata.

A legelterjedtebb és legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer a fogamzásgátló tabletta használata. A teherbeesési arány kisebb, mint 0,2%. Magyarországon is többféle készítmény közül lehet választani, melyek mindegyike azonos elv alapján biztosítja a fogamzásgátló hatást. A tabletták a petefészek által termelt hormonok (ösztrogén, progeszteron) mesterséges vagy természetes formáit tartalmazzák. A szervezetbe jutva a tabletta hormontartalma "becsapja" az agyalapi mirigy működését, és meggátolja a tüszőérést. Jelenleg az alacsony hormontartalmú, monofázisos készítmények a legelterjedtebbek, mert biztos fogamzásgátló hatásuk mellett a mellékhatások előfordulási aránya minimálissá vált, így a tévhittel ellentétben 35 évesnél idősebb nők is szedhetik. A fogamzásgátló hatás csak akkor biztos, ha valaki rendszeresen, az előírásnak megfelelően szedi a tablettát.

Felkészülten várni

Ha előre készülünk a terhesség bekövetkeztére, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészséges gyermekünk születik. A leendő szülőknek célszerű már legalább három hónappal a fogamzás előtt felkészülni a terhességre, hiszen annak első néhány hete döntő befolyással van a magzat fejlődésére. Egészséges életmóddal, megfelelő étkezéssel gondoskodhatunk a magzat méhen belüli védelméről. Előfordulhatnak munkahelyi ártalmak, melyek veszélyeztethetik a gyermek egészségét, ezeket ideális megszüntetni, vagy legalábbis a minimálisra csökkenteni; a fogamzásgátló tabletta szedését pedig minimum három hónappal hamarabb kell abbahagyni. A terhességre készülődés ideje alatt vegyünk számba minden nehézséget, és tegyük meg a szükséges lépéseket.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés