2022. Július 04. hétfő
A terhesség során a hormonok hatására az egész szervezet felbolydul, a változások pedig a szülés után, a szoptatás alatt is folytatódnak, például a kismamák nagy riadalmára bekövetkező hajhullás formájában. Aggodalomra semmi ok, a hajhullás ilyenkor természetes jelenség, és létezik rá megoldás.

Gyakori jelenség a várandós nők körében, hogy testszőrzetük, így a hajuk is megerősödik. Mindennek az az oka, hogy a terhességet fenntartó hormonok egyrészt fékezik a szőrzet és a haj kihullását, másrészt serkentik növekedésüket.

hajhullás, terhesség, szoptatás

A haj- és szőrszálak növekedése több fázison megy keresztül: a növekedési szakasz után ún. átmeneti szakasz következik, majd a nagyjából 3 hónapos nyugalmi fázis során a hajhagyma elszarusodik, és végül a hajszál kihullik. Hajunk nagyjából 5-10%-a van nyugalmi szakaszban, ami azt jelenti, hogy a fejünkön lévő nagyjából 100 ezer hajszálból napi kb. 100 kihullása teljesen természetes.

A terhesség alatt megnövekedett ösztrogén- és progeszteronszint hatására a szokásosnál több hajszál kerül növekedési szakaszba, emiatt a haj dúsabb lesz és gyorsabban nő, a szülés után viszont, ahogy a hormonok szintje normalizálódik, visszaáll a hajszálak életének normális üteme. Emiatt fordul elő, hogy a szülés utáni kb. 3. hónapban a kismamák rémülten tapasztalják, hogy hajuk nagyobb mennyiségben kezd el hullani – ez azonban nem kóros jelenség, de ha valaki zavarónak találja, könnyen tehet ellene.

A hajhullás oka normális esetben is lehet ásványianyag-hiány – leggyakrabban vashiány –, aminek a terhesség és a szoptatás során a nők fokozottabban vannak kitéve, hiszen a baba növekedése, majd táplálása sok tápanyagot von ki az anyai szervezetből. A legjobb megoldást ilyenkor a lemerült vitamin- és ásványianyag-készletek feltöltése jelenti, olyan készítmények vagy hajápoló készítmények szedése illetve használata révén, melyek tápanyagtartalmuknál fogva a hajat is táplálják, de a babára nézve nem jelentenek veszélyt.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés