2021. Május 08. szombat
1 . oldal
A terhesség alatti magas vércukorszint még akkor is veszélyes, ha az a normális határon belül, de a felső tartományban van. Ilyenkor az újszülött nagyobb valószínűséggel jön a világra valamilyen születési rendellenességgel - állítja egy amerikai kutatás.

Már régóta ismert tény, hogy a terhesség alatti magas vércukorszint mind az anya, mind a csecsemő számára kockázattal jár, azonban ez az első kutatás, mely fényt derít arra, hogy a még diabétesznek nem minősíthető magas vércukorszint is képes a veszély növelésére.

terhes nő, terhesség, magas vércukorszint

Az USA nemzeti egészségügyi hivatalának (National Institutes of Health - NIH) frissen publikált tanulmánya szerint az ilyen esetekben gyakoribb, hogy császármetszésre van szükség, vagy hogy az újszülött nagy testtömeggel jön a világra. További kockázat lehet a váll dystocia, amikor a szülés során a baba válla beékelődik, hátráltatva ezzel a megszületés folyamatát.

Az NIH által támogatott, jelenleg is folyamatban lévő kutatások útmutatóul fognak szolgálni a kritikus vércukorszint meghatározásához, a felmérést végző kutatók szerint azonban addig is ajánlott minden kismamának diabéteszszűrést végeztetni. A terhességi diabétesz az amerikai várandós nők 5 százalékát érinti. Az anyák terhesség alatti magas vércukorszintje megnövelheti a terhességi toxémia veszélyét, ami egy magas vérnyomás következtében fellépő potenciálisan halált okozó rendellenesség.

Érdemes tehát odafigyelni a vércukorszintre várandósság idején, hiszen köztudott, hogy a diabéteszes anyák gyermekei felnőttkorukban nagyobb eséllyel válnak szintén cukorbeteggé, vagy túlsúlyossá.


Forrás: Medipress
2008. 05. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés