2021. Szeptember 24. péntek
Több mint kétszer annyi nőnél alakul ki cukorbetegség a terhesség ideje alatt, mint ahogy azt korábban gondolták az orvosok – derült ki egy új nemzetközi tanulmányból.

Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy csupán a terhes nők 5-8 százalékánál alakul ki az úgynevezett gesztációs diabétesz, vagyis terhességi cukorbetegség. Egy kilenc országra terjedő és 23 ezer nő bevonásával készített felmérése szerint azonban a várandós nők mintegy 16 százalékánál alakul ki ez a betegség – írja a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadása.

terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség egyrészt növelheti a preeklampszia, a terhességi magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát, másrészt a császármetszés szükségességéhez vezethet. A gesztációs diabétesz a terhesség alatt fellépő hormonális változások miatt alakul ki, amelyek a szervezet inzulinfelhasználását szabályozó hormonokra is kiterjednek. A betegség általában a terhesség második felében alakul ki és a szülés után el is múlik.

„Tanulmányunk eredménye szerint a várandós anyák összességének 16 százalékát érinti a gesztációs diabétesz problémája – mondta Boyd Meztger, a chicagói Northwestern Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Ezen nincs miért meglepődnünk. Az, hogy ilyen sok terhességi cukorbetegséggel kell megbirkóznunk, annak az egyenes következménye, hogy a népesség óriási hányada küzd diabétesszel és túlsúllyal. Ez alól pedig miért éppen a terhes nők lennének a kivételek?”


Forrás: MTI
2010. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés