2024. Június 15. szombat
1 . oldal
Ha az anya túl sokat hízik a terhesség során, az növeli annak esélyét, hogy az újszülött is nagy súlyú lesz. Márpedig a nagyobb babák esetében több komplikáció merülhet fel a szülés során, és felcseperedve is több az esélyük az elhízásra.

Az amerikai Kaiser Permanente Egyészségügyi Kutatóközpontban több mint negyvenezer nő terhességét követték nyomon. Kiderült, hogy azok a nők, akik a terhesség során több mint 20 kg-ot híztak – ami az ilyenkor szokásos hízás javasolt maximuma –, csaknem kétszer akkora valószínűséggel hoztak világra 4,5 kg-nál is nagyobb újszülöttet. Ezzel szemben normális súlygyarapodás esetén ez az arány mindössze 12% volt.

terhesség, hízás, újszülött, súly

A kutatás szerint a terhes nők több mint 20%-a hízik túl sokat, ez Teresa Hilier, a kutatóközpont endokrinológusa szerint túl nagy arány. „A nagy súlyú magzat veszélyt jelent a szülés során az anyára és önmagára is: megnő a hüvelyrepedések, vérzések, császármetszések aránya; a baba válla elakadhat a szülőcsatornában, eltörhet a kulcscsontja” – mondta a kutató. Az ilyen gyerekek ráadásul későbbi életük során hajlamosabbak lesznek az elhízásra.

A baba nagy súlyának kockázata még fokozottabb, ha a kismama terhességi cukorbetegségben is szenved, és többet is hízott 20 kg-nál: a kutatás szerint az ilyen anyák csaknem 30%-a hozott világra nagy súlyú újszülöttet. A kockázat jelentősen csökkent esetükben (csak 13%), ha a cukorbetegség mellé nem híztak ilyen sokat.

A terhességi cukorbetegség és a nagyobb születési súly összefüggése már ismert egy ideje, az azonban újdonság, hogy a túlzott hízás veszélyesebb e szempontból, mint a kezelt cukorbetegség. A kutatók szerint minden terhes nőnek figyelnie kell a súlygyarapodását, különösen azoknak, akiknél fennállnak bizonyos kockázati tényezők, mint például a terhességi cukorbetegség.


Forrás: Medipress
2008. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés