2023. December 07. csütörtök
A nemrég kibocsátott új amerikai irányelvekben az elhízott nőknek a terhesség alatt meglepően kevés, legfeljebb 5-9 kilogramm testsúlygyarapodást javasolnak az orvosszakértők.

1990 óta most újították meg először az Egyesült Államok Orvosi Intézetének terhességi súlyra vonatkozó irányelveit. A közlemény legfontosabb üzenete, hogy a leendő kismama a tervezett fogamzás előtt érje el a normál testsúlyt.

terhesség, túlsúlyos, kisamama

Az irányelveket összeállító szakemberek hangsúlyozták, hogy olyan országban, ahol a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, szükség volt az ajánlások megújítására.

A kategóriákat a testtömegindex (BMI) alapján állapították meg, melyet a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa ad meg. (Saját BMI-jét itt számolhatja ki:) A 25 fölötti BMI érték túlsúlyt jelent, a 30 fölötti elhízást.

Az egészséges, normál testtömegindexű nők számára nem változott az ajánlás: 11-16 kilogrammot szedhetnek fel terhességük alatt. A kisebb mértékben túlsúlyos nők 7-11 kilogrammot, míg az elhízottak csupán 5-9 kilogrammot gyarapodhatnak optimálisan.


Forrás: MTI
2009. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés