2024. Március 05. kedd
Az enyhén túlsúlyos és kissé magasabb vércukorszinttel élő terhes nők esetében sokkal gyakrabban fordulnak elő komplikációk, mint azt a szakértők korábban gondolták.

A Northwestern Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint a túlsúlyos és némileg magasabb vércukorszinttel élő nők gyermekei nagyobb súllyal jönnek a világra, mint az egészséges anyák gyermekei. A kilenc országban, 23 ezer női önkéntes részvételével végzett kutatásban részt vett nők 6 százalékának voltak súly- és vércukorproblémái, 13 százalékuk volt elhízott és 16 százalék szenvedett terhességi cukorbetegségben.

terhesség, túlsúly

Az eredmények szerint a terhességi cukorbetegségben szenvedő, elhízott anyák babái átlagosan 35 dekával nyomnak többet, mint a normál testsúlyú, egészséges vércukorszinttel élőkéi. Ugyanakkor az enyhén túlsúlyos (tehát nem kórosan kövér) és némileg magasabb vércukorszinttel élő (de nem cukorbeteg) anyáktól született csecsemők is közel 21 dekával súlyosabbak, mint az egészséges anyák gyerekei.

„Tehát nemcsak a cukorbeteg és kórosan elhízott anyák vannak veszélyben – nyilatkozta Dr. Boyd Metzger, a Feinberg Orvosi Kar endokrinológus professzora. – Ezekre a nőkre legalább annyira oda kell figyelni, mint a kórosan kövér és cukorbeteg terhes anyákra.”

A nagyobb súly gyakran vezet császármetszéshez, illetve természetes szülésnél a nagyobb babáknál gyakrabban fordulnak elő sérülések. Magasabb testsúly és vércukorszint esetén nagyobb az esélye annak, hogy az újszülött is magasabb inzulin- és vércukorszinttel jön a világra. Ez később elhízást és korai cukorbetegséget okozhat, állítják a szakértők. „Nagyon fontos, hogy a terhesség során a kismamák odafigyeljenek testsúlyukra, lehetőség szerint végezzenek valami könnyű testmozgást és étkezzenek megfelelően, így elkerülhetik a későbbi komplikációkat” – javasolják a kutatók, akik az eredményeket a Diabetes Care című szaklapban ismertették.


Forrás: Medipress
2012. 04. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés