2024. Március 05. kedd

Kisbabáért megéri fogyni

terhesség, fogyás, testsúlycsökkentő műtét
1 . oldal
A testsúlycsökkenést eredményező műtéti kezelés után teherbe eső nők egészségesebbek, ráadásul kevesebb beteg gyermeket hoznak világra, mint a kövér nők – állítja egy tanulmány.

A tanulmányt végző kutatók szerint a testsúlycsökkentéshez vezető sebészi beavatkozás mindemellett még a terhesség létrejöttének esélyét is növeli, hiszen normális testsúly mellett egyensúlyba kerülnek a hormonszintek, és a menstruációs ciklus is rendszeresebbé válik.

terhesség, fogyás

„A túlsúlyos nők nehezebben esnek teherbe, mint a normál testsúlyúak, annak ellenére, hogy a kövérség a termékenység szimbólumaként is ismert” – mondta el Dr. Melinda Maggard, sebész-kutató.

A természetes úton történő fogyáshoz hasonlóan ugyanúgy növelik a terhesség esélyét a testsúly csökkentését eredményező sebészi beavatkozások, melyek közé tartozik az úgynevezett gyomorszűkítő műtét, ami a gyomor térfogatának csökkentésével kisebb adag elfogyasztására ösztökél. A beavatkozás csökkenti a későbbi terhességgel kapcsolatos kórképek rizikóját, ritkább utána a terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás, kevesebb a koraszülés, és a kis súlyú újszülött. A műtét tehát az anya és a magzat védelmét is szolgálja a későbbiekben.

Maggard szerint a testsúly csökkentését nem csak a babára vágyó, de hiába próbálkozó túlsúlyos nőknek kel előírni, és elsősorban a természetes úton, például sok mozgással és egészséges táplálkozással elért fogyás ajánlott.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés