2022. Október 01. szombat
A túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség önmagukban is növelik a terhesség alatti szövődmények rizikóját, együttesen azonban még nagyobb eséllyel vezetnek terhességi, szülési, és az újszülöttet érintő komplikációhoz.

Az Egyesült Államokban drasztikusan nő a cukorbetegség és az elhízás aránya a termékeny korú nők körében. 2007-2008-ben a felnőtt nők több, mint 35 százaléka volt elhízott; 210-es adatok szerint pedig a 20 év feletti nők közel 11 százaléka volt cukorbeteg.

terhesség, elhízás, cukorbetegség

Loralei Thornburg, a University of Rochester Medical Center terhespatológiával foglalkozó kutatója hangsúlyozza: „Még sosem volt ennyi túlsúlyos és cukorbeteg nő. Korábban a 2-es típusú cukorbetegség főleg az idősebbek körében fordult elő, ritkán találkozhattunk vele a terhesgondozás során.”.

Számos korábbi vizsgálat foglakozott az elhízás és a terhességi szövődmények közötti kapcsolattal – ilyen többek között a koraszülés, a szülési sérülések, a nagyobb vérveszteség, és hosszabb kórházi tartózkodás. Keveset tudni azonban a 2-es típusú cukorbetegség terhesség alatti hatásairól és még ennél is kevesebbet a két tényező együttes előfordulásának veszélyeiről. A Rochester kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy ebben az esetben a kövérség okozza-e egyedül a szövődményeket, vagy a cukorbetegségnek is szerepe van.

Thornburg és munkatársai olyan, 2000 és 2008 között szült nő orvosi adatait elemezték, akik többsége túlsúlyos, elhízott vagy kóros mértékben elhízott volt. A résztvevőket nagyjából azonos testsúlyú párokba rendezték: az egyikük cukorbeteg volt, a másikuk nem. A kutatók úgy kalkuláltak, hogy ha a pár mindkét tagjánál hasonló szövődmények fordulnak elő, akkor a túlsúly lehet a fő gond, ha azonban eltérő problémák érintik őket, akkor sejteni lehet, hogy abban a cukorbetegség is szerepet játszik.

Az olyan tényezőket, mint az életkort vagy a dohányzást is figyelembe véve kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő kismamák terhessége rosszabb lefolyású volt, mint azonos BMI-jű párjuknak. Esetükben gyakoribb volt a preeklampszia, a császármetszés, a vállelakadás, a koraszülés, a nagy magzati súly, a fejlődési rendellenesség, és a babák gyakrabban kerültek újszülött intenzív osztályra.

Az adatok alapján tehát mindkét tényező emeli a szövődmények arányát, ám ha együttesen fordulnak elő, azok valószínűség még magasabb – magyarázza Kristin Knight, aki szintén részt vett a kutatásban.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés