2024. Július 22. hétfő

Komplikációk a terhesség alatt

HELLP-szindróma, terhesség
A HELLP-szindróma olyan terhességi szövődmény, amely életveszélyes lehet mind az anya, mind a magzat számára. Előfordulása egyre gyakoribb, és az anyai halálozás egyik meghatározó tényezőjeként tartják számon.
BŐVEBBEN


születési veleszületett fejlődési rendellenesség
A korszerű terhességi szűrővizsgálatok ellenére a születések 6%-ánál fordul elő valamilyen fokú fejlődési rendellenesség. Ezeknél a normális, egészséges állapotot csak ritkán lehet teljesen kialakítani, ezért a megelőzés különös jelentőséggel bír.
BŐVEBBEN


Terhességi toxoplazmózis

Ha egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii a fertőzésen még át nem esett terhes nő szervezetében jelenik meg, komoly veszélyt jelent a magzatra nézve. A toxoplazma-fertőzés megelőzhető!


BŐVEBBEN


terhesség, elhízás, cukorbetegség
A túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség önmagukban is növelik a terhesség alatti szövődmények rizikóját, együttesen azonban még nagyobb eséllyel vezetnek terhességi, szülési, és az újszülöttet érintő komplikációhoz.
BŐVEBBEN


vetélés
Kutatások szerint a többszöri vetélésen átesett kismamáknak ugyanakkora esélyük lehet egészséges újszülött kihordására, mint azoknak, akik még soha nem vetéltek el.
BŐVEBBEN


iker ikrek ikerterhesség
Az öröm mellett az ikerterhesség több kockázati tényezőt hordoz magában, mint egy átlagos terhesség, ezért figyelmesebb terhesgondozást is igényel.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés