2024. Július 14. vasárnap
A terhesség növeli az inkontinencia esélyét -  Az inkontinencia nem szükséges rossz -  Lehetséges a megelőzés
A várandós nők és kismamák közel 72 százalékát érinti az inkontinencia, azaz az akarattól független vizeletvesztés, jellemzően a terhesség időszaka alatt és a szülést követően, de az anyák életük során legalább egyszer szemben találják magukat az életminőséget nagyban befolyásoló tünetekkel – ennek ellenére az érintettek körében az inkontinenciát hazánkban még mindig nagy fokú ismeretlenség övezi. Egy most készült felmérés szerint a várandós nők és anyák nagy része, bár szembesül a tünetekkel, nem tud arról, hogy az inkontinencia megelőzhető, a kezelésre pedig sokszor nem fordítanak kellő figyelmet.

A terhesség növeli az inkontinencia esélyét

Az akarattól független vizeletvesztés, az inkontinencia tünete a teljes felnőtt lakosság 5 százalékát, azaz mintegy 500.000 embert érint Magyarországon. A betegség egyaránt okoz szociális és higiénés problémát elszenvedőjének, hiszen ezzel a kellemetlen tünettel a betegek nem szívesen merészkednek el egy-egy hosszabb útra vagy nagyobb társasági eseményre. Habár kiemelten veszélyeztetettnek tekinthetők a változás korába lépő hölgyek és az ötven év feletti férfiak, az inkontinencia – még ha csak átmenetileg is – de a legnagyobb számban a várandós nőket, a kismamákat és az anyukákat érinti.

terhes, nő, terhesség, szülés, inkontinencia

A hólyagműködés szülés utáni átmeneti zavarai és az alhasi izomzat elernyedése miatt fellépő inkontinens tünetek kialakulásának esélye a szülések és a terhességek számával arányosan növekszik, a tünetek pedig akár állandósulhatnak is – az anyák mintegy negyede a szülést követően még évekig kénytelen együtt élni velük.

A gyermekvállalás minden család számára sorsfordító pillanat, amely alapos tervezéssel és hosszú felkészüléssel jár: a nő átalakul anyává és gyermeke egészsége válik számára a legfontosabbá. Ez egy természetes, ösztönös reakció az édesanyák részéről, ugyanakkor az tapasztalható, hogy másodlagosan kezelik saját egészségügyi állapotukat.

Az inkontinencia nem szükséges rossz

Sajnálatos módon az anyák 68 százaléka nem hallott az inkontinencia megelőzési módjairól, 34 százalékuk pedig akkor sem fordít figyelmet e kellemetlen higiénés jelenség kezelésére, amikor az már kialakult – derült ki az Inko Klub Egyesület által 210 fő megkérdezésével készített felmérésből. A felméréssel az egyesület fel szeretné hívni a várandós nők, a kismamák és az anyukák figyelmét arra, hogy az inkontinencia nem szégyen, és kellő figyelemmel és tudatossággal nemcsak kezelhető, de akár meg is előzhető.

A felmérésben megkérdezett nők 45 százaléka jellemzően csak az első szülés után találja szembe magát az inkontinencia problémájával, de 26 százalékuknál már szülés előtt is jelentkezik az akaratlan vizeletcsepegés tünete. A szülést követően a megkérdezett nők 92 százaléka enyhe fokú inkontinenciát tapasztal, 7 százalékuk pedig közepesen erős vizeletvesztésről számol be. A szülés után lévő nők, azaz kismamák 41 százaléka szerencsére gyorsan, 1-2 héttel a szülést követően elfeledheti ezt a kellemetlen egészségi állapotot, minden negyedik nő azonban még évekkel a szülés után is kénytelen együtt élni az inkontinencia tüneteivel.

A megkérdezett anyák 54 százaléka számolt be arról, hogy a szülést követően tüsszentés, köhögés alkalmával jelentkeztek náluk a vizeletcsepegés tünetei. Minden ötödik megkérdezettnél már egy-egy erősebb nevetés hatására is előfordult akaratlan vizeletvesztés.

Lehetséges a megelőzés

Hazánkban elsősorban az a jellemző, hogy a betegek már csak akkor fordulnak orvoshoz vagy kezdik el kezelni magukat, hogy ha a betegség és a tünet kialakult. Ezt a helyzetet sajnos súlyosbítja az is, hogy az inkontinencia megelőzési és kezelési módjaival kapcsolatban a nők ismeretei hiányosak, és nincsenek tisztában a különféle kezelési módok alkalmazásával és lehetőségeivel. Annak ellenére, hogy több európai tagállamban az inkontinencia megelőzése része az általános egészségügyi ismereteknek, ez Magyarországon még nem tárgya semmilyen tananyagnak.

A most készült felmérés eredményei is ezt a trendet támasztják alá: a megkérdezettek közül minden harmadik nő egyáltalán nem fordul orvoshoz és semmilyen módon nem orvosolja betegségét. Azok közül, akik valamilyen módon kezelik, kezeltetik vizelet-visszatartási panaszaikat, 41 százalék intim tornával, 13 százalék inkontinencia betétekkel teszi ezt, közel 2 százalék pedig a műtéti utat választja.

Prof. Dr. Török Miklós, az Országos Gyógyintézeti Központ, szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa szerint „Egy nő életében nincsen boldogabb pillanat, mint gyermekének világrajövetele, amelyet minden nő örömmel és minket, férfiakat is megszégyenítő bátorsággal visz végbe. Fontos lenne, hogy ebből a bátorságból és akaratból táplálkozva, a szülést követően a kismamák és az anyukák önmaguk egészségi állapotával is törődjenek.”

Minden anya tudatosan készül a szülés pillanataira, ki segítséggel, ki anélkül. Mindenkinek jól eső érzés azonban, ha valaki támogatja ebben az időszakban, ha valakire támaszkodhat, akkor amikor segítségre van szüksége, bármilyen kérdésről is legyen szó. Az inkontinenciával foglalkozó szervezetek tájékoztatással igyekszenek segíteni a kismamáknak a szülés után, akik 12 százaléka igényt is tart erre és egyre több és pontosabb információt szeretne megtudni erről az állapotról. Ezért az Inko Klub Egyesület kiemelten fontosnak tartja a kismamák tájékoztatását annak érdekében, hogy állapotuk és életminőségük javítható, inkontinenciájuk pedig megfelelő kezeléssel gyógyítható legyen.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés