2024. Március 05. kedd
Okok -  Terápia
Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy az inkontinencia elsősorban a nőket érinti, az erősebb nem körében is egyre gyakrabban fordul elő ez a probléma. Férfiak esetében az inkontinencia kialakulása elsősorban a korral járó jóindulatú prosztatamegnagyobbodással van összefüggésben, előfordulása így az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő.

Magyarországon összesen kb. 6-700.000 olyan ember van, aki enyhe vagy középsúlyos vizeletvesztéssel él. 25%-uk férfi, (kb. 150-175.000 fő), és 90%-uk (135-160.000 fő) nem fordul orvoshoz a panaszokkal, pedig negyven év felett minden negyedik férfi tapasztalta már az akaratlan vizeletvesztés tüneteit*.

Összességében tehát negyven év felett minden negyedik férfi tapasztalt már inkontinens panaszokat, ám megfelelő terápiával és intimtornával sokat lehet javítani ezen az állapoton.

Okok

Az inkontinencia kiváltó oka férfiak esetében többféle lehet: prosztataműtét után a hólyagnyak sérülése, húgyúti fertőzés, a húgyhólyag túlműködése, a vizelet áramlásának akadályozottsága, a húgyhólyagban lévő kövek, tumorok, egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) mellékhatása és lelki okok egyaránt állhatnak a háttérben.

Férfi inkontinens

A vizeletürítés feletti kontroll elveszítése nem önálló betegség, hanem a háttérben megbúvó súlyos betegség (pl. prosztataprobléma) megnyilvánulása lehet, ezért kiemelten fontos, hogy ilyen tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz az illető! A férfiaknál általános jelenség, hogy az életkor előrehaladtával a prosztata fokozatos megnagyobbodása következtében a vizelet lassabban áramlik, nehezebben indul meg, mint korábban. Az a prosztata, amely 20 éves korban akkora, mint egy dió, ötven éves korra már akár egy sárgabaracknál is nagyobb lehet.

A prosztatabántalmak tünetei közé a gyakori vagy nehéz vizelés, a hirtelen vizelési inger, a vizelési inger miatti gyakori éjszakai felébredés, a vizelet indításának nehezítettsége és a vékonyabb vagy meg-megszakadó vizeletsugár valamint a vizelet csöpögése tartoznak. Mivel e tünetek hátterében más, súlyosabb betegségek (pl. prosztatarák) is állhatnak, mindenképpen fel kell keresni panaszunkkal az urológus szakorvost.

A férfiak jelentős része prosztataműtét mellékhatásaként, a hólyagnyak sérülése nyomán válik inkontinenssé. Számuk már ma is jelentős, a jövőben pedig növekedni fog, hiszen a prosztatarákszűrések gyakoribbá válásával együtt növekedni fog a prosztataműtétek száma, ezzel együtt pedig a férfi inkontinencia előfordulásának aránya is emelkedik.

Terápia

Az inkontinenciával való együttélést illetve az inkontinens panaszok enyhítését, egyes esetekben megszüntetését számos terápia és életmódbeli változtatás segítheti elő.

Az alábbi tanácsok betartása sokat segíthet:

• Hagyjunk fel a dohányzással! A dohányzás egyébként is egészségtelen, ráadásul fokozza a vizelettartási problémákat is.
• Medencefenék torna: nem csak női feladat, már van kifejezetten férfiak számára kialakított tornasor is. Tanuljuk meg és gyakoroljuk rendszeresen, hiszen nem csak az inkontinencia megelőzésére van jó hatással, hanem a szexuális teljesítményre is!

• Egészséges testsúly megőrzése: akár néhány kilogramm leadásával is jelentősen csökkenthető a vizeletcsepegés előfordulása. A rendszeresen végzett gátizomtorna és a normál testsúly elérése pedig akár meg is szüntetheti azt.

• A mértékletesség férfias erény! Kerüljük a hólyagot irritáló anyagokat, így a koffeint, az alkoholt és a mesterséges édesítőszereket.
• Tabuk nélkül: már kisgyermekkorban kezdjünk el tabuk nélkül beszélni a testi higiénéről, legyen természetes testünk működése, ne erőltessük a szobatisztaságot! Iskolás korú gyermekeinknél hívjuk fel a figyelmet a testmozgás fontosságára, mutassunk példát!

• Probléma esetén viseljünk kifejezetten a férfiak számára kialakított, anatómiailag formált inkontinenciabetétet illetve nadrágpelenkát.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tünetek enyhítésében, sőt akár a megelőzésben is igen nagy a szerepe a speciálisan férfiak számára kifejlesztett gátizomtornának. A gyakorlatok célja a hímvessző, a végbél és a prosztata védelmét segítő izmok erősítése, a gáti erek védelme, a vérkeringés fokozása, a potencia növelése, irányítottságának megtartása, a magömlés szabályozásának fokozása és a könnyebb székletürítés.

*Forrás: Egészségügyi szakmai irányelv - A felnőtt korban előforduló nem neurogén eredetű vizeletinkontinenciáról, Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság


Forrás: Forrás: Inko Klub Egyesület

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés