2024. Május 18. szombat
Nagyobb a rizikó -  Szájápolási tanácsok kismamáknak -  Kismamáknak az ínygyulladás fokozott veszélyéről -  Az ínygyulladás kezelése és karbantartása

A terhesség alatt bekövetkező változások az egész testet, így a szájat és a fogakat is érintik, ez azonban nem jelenti azt, hogy törvényszerűen romlanak a kismama fogai. Megfelelő fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel kivédhetők az olyan problémák, mint a fogszuvasodás és a fogínygyulladás.

Nagyobb a rizikó

A fogszuvasodás a terhesség alatt bizonyos hajlamosító tényezők megléte esetén az átlagosnál is nagyobb veszélyt jelenthet. Ilyen tényezők a helytelen táplálkozás, egyes betegségek (pl. cukorbetegség), a hiányos szájhigiéné és a terhes nő nyálösszetételének megváltozása. A kismamák körében megfigyelhető az ínygyulladás gyakoriságának jelentős növekedése is, mely tovább növeli a szuvasodás kialakulásának valószínűségét.

Fogápolás terhesség alatt

A terhességi hormonok hatására a kismamák fogínye különösen érzékennyé válik a lepedékben található baktériumokra. Gyakran alakul ki az egyébként ép ínyű nőknél is ínygyulladás, amit ha nem kezelnek ki időben, akár diónyi duzzanat is kialakulhat – ez a terhességi granulóma.

Azoknál a nőknél, akiknél korábban is fennállt fogágybetegség, az a terhesség alatt tovább súlyosbodik, és kezelés nélkül akár menthetetlen állapotba kerülhetnek az érintett fogak. A fogágybetegség következtében a fogak tartószerkezete pusztul és úgynevezett tasakok alakulnak ki a helyén. Ezek a tasakok tele vannak agresszív baktériumokkal, melyek toxinjai a véráram útján akár távoli szervekhez is eljutnak, és azokat megbetegíthetik – ezt gócbetegségnek hívjuk.

A mai vizsgálatok azt mutatják, hogy súlyos fogágybeteg kismamáknak háromszor gyakrabban van koraszülött gyermeke, mint az egészséges ínyűeknek, ezért is fontos, hogy időben kiszűrjék és kezeltessék a gyulladást.

Szájápolási tanácsok kismamáknak

Az előbb felsorolt okok miatt is fontos a különlegesen jó szájhigiéné fenntartása. Ehhez egyrészt szükség van a professzionális szájhigiénés kezelésre, melynek során a szájhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatti fogköveket eltávolítja, a gyökérfelszíneket lesimítja. Továbbá szükség van a tökéletes otthoni szájápolásra.

Mosson minden étkezés után fogat, de minimum egyszer naponta végezzen egy olyan alapos fogmosást, mely legalább öt percig tart: minden felszínt alaposan mosson meg, majd a fogközöket fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével tisztítsa. Ha hídpótlás van a szájában, annak alsó felszínét külön eszköz, a superfloss segítségével tudja tisztítani. Nagyon hasznos kiegészítő a szájzuhany is, melynek használata nem helyettesíti az előbb felsoroltakat, de az ételmaradékot jól eltávolítja, és kellemesen friss lesz tőle a lehelete.

Néhány tünet, amely a fogágybetegségre, illetve fogínygyulladásra utal: -fogmosás során, vagy spontán fellépő fogínyvérzés, -az íny színének megváltozása, duzzanata, -kellemetlen lehelet, -esetleg bizonyos fogak elmozdulása, fogak közti rések keletkezése.

Kismamáknak az ínygyulladás fokozott veszélyéről

Az anya és születendő gyermeke egészsége szempontjából fontos a terhesség alatt a fogak és az íny egészségének megtartása. Terhesség alatt a nők 35-100%-a szenved ínygyulladásban, melynek oka részben a plakk és a benne lévő baktériumok, másrészt a terhesség alatti hormonális változások*. Azoknál a nőknél, akik a terhesség előtt is ínygyulladásban szenvedtek, a terhesség rontja az állapotot. A kezeletlen ínygyulladás súlyosbodása a fogágygyulladás (periodontitis), mely csontveszteséggel, a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat. A kismamák szájegészsége továbbá nagyon fontos a magzat általános egészsége szempontjából is. A kezeletlen fogágygyulladást okozó baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és átjutva a méhlepényen a magzat általános egészségét befolyásolják. A fogágygyulladás növeli a koraszülés esélyét, valamint oka lehet a kis születési súlynak is.

Az ínygyulladás kezelése és karbantartása

Szükség van egy olyan fogkrémre, amely baktérium ellenes összetevőket tartalmaz, folyamatosan használható és kellemes az íze, így a fogágybetegségben szenvedők szívesen használják. Az is fontos, hogy a folyamatosan használt fogkrém védje a fogakat a fogszuvasodással szemben, illetve ne színezze el a fogakat.

Az ínygyulladás karbantartására és kezelésére alkalmas fogkrém csökkenti a lepedék mennyiségét, a nem tökéletes fogmosás után fennmaradó lepedéket semlegesíti azáltal, hogy antibakteriális hatású összetevőket tartalmaz. Kiegészítésként érdemes szájvizet használni a jobb eredmény érdekében, valamint lágy szálú fogkefét, amely kíméletesen, de alaposan tisztítja a már amúgy is érzékeny fogínyt és a fogakat.

Kattintson a következő linkre :  

https://benu.hu/shop/lp/lp-meridol és vásárolja meg most a meridol® termékeket!

*Forrás: Azofeifa A, Yeung LF, Alverson CJ, Beltrán-Aguilar E. Dental caries and periodontal disease among U.S. pregnant women and nonpregnant women of reproductive age, National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2004. Journal of Public Health Dentistry, 2016;76: 320-329. Colgate  Meridol

 

Szponzorált tartalomOssza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés