2021. Április 23. péntek
Nagyobb a rizikó -  Szájápolási tanácsok kismamáknak
A terhesség alatt bekövetkező változások az egész testet, így a szájat és a fogakat is érintik, ez azonban nem jelenti azt, hogy törvényszerűen romlanak a kismama fogai. Megfelelő fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel kivédhetők az olyan problémák, mint a fogszuvasodás és a fogínygyulladás.

Nagyobb a rizikó

A fogszuvasodás a terhesség alatt bizonyos hajlamosító tényezők megléte esetén az átlagosnál is nagyobb veszélyt jelenthet. Ilyen tényezők a helytelen táplálkozás, egyes betegségek (pl. cukorbetegség), a hiányos szájhigiéné és a terhes nő nyálösszetételének megváltozása. A kismamák körében megfigyelhető az ínygyulladás gyakoriságának jelentős növekedése is, mely tovább növeli a szuvasodás kialakulásának valószínűségét.

terhesség, fogápolás

A terhességi hormonok hatására a kismamák fogínye különösen érzékennyé válik a lepedékben található baktériumokra. Gyakran alakul ki az egyébként ép ínyű nőknél is ínygyulladás, amit ha nem kezelnek ki időben, akár diónyi duzzanat is kialakulhat – ez a terhességi granulóma.

Azoknál a nőknél, akiknél korábban is fennállt fogágybetegség, az a terhesség alatt tovább súlyosbodik, és kezelés nélkül akár menthetetlen állapotba kerülhetnek az érintett fogak. A fogágybetegség következtében a fogak tartószerkezete pusztul és úgynevezett tasakok alakulnak ki a helyén. Ezek a tasakok tele vannak agresszív baktériumokkal, melyek toxinjai a véráram útján akár távoli szervekhez is eljutnak, és azokat megbetegíthetik – ezt gócbetegségnek hívjuk.

A mai vizsgálatok azt mutatják, hogy súlyos fogágybeteg kismamáknak háromszor gyakrabban van koraszülött gyermeke, mint az egészséges ínyűeknek, ezért is fontos, hogy időben kiszűrjék és kezeltessék a gyulladást.

Szájápolási tanácsok kismamáknak

Az előbb felsorolt okok miatt is fontos a különlegesen jó szájhigiéné fenntartása. Ehhez egyrészt szükség van a professzionális szájhigiénés kezelésre, melynek során a szájhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatti fogköveket eltávolítja, a gyökérfelszíneket lesimítja. Továbbá szükség van a tökéletes otthoni szájápolásra.

Mosson minden étkezés után fogat, de minimum egyszer naponta végezzen egy olyan alapos fogmosást, mely legalább öt percig tart: minden felszínt alaposan mosson meg, majd a fogközöket fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével tisztítsa. Ha hídpótlás van a szájában, annak alsó felszínét külön eszköz, a superfloss segítségével tudja tisztítani. Nagyon hasznos kiegészítő a szájzuhany is, melynek használata nem helyettesíti az előbb felsoroltakat, de az ételmaradékot jól eltávolítja, és kellemesen friss lesz tőle a lehelete.

Néhány tünet, amely a fogágybetegségre, illetve fogínygyulladásra utal: -fogmosás során, vagy spontán fellépő fogínyvérzés, -az íny színének megváltozása, duzzanata, -kellemetlen lehelet, -esetleg bizonyos fogak elmozdulása, fogak közti rések keletkezése.

Ha ilyen tünetei vannak, forduljon szakemberhez, a fogászat külön szakterülete, a parodontológia foglalkozik vele. Javasolt továbbá a félévenkénti szájhigiénés tisztítás.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés