2023. December 02. szombat
Nagyobb a kockázata, hogy később 2-es típusú cukorbetegségük lesz azoknak a nőknek, akiknél terhességi cukorbetegség alakul ki, mégis keveseknél végzik csak el a szülés utáni szűrést – állapították meg amerikai kutatók.

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők mintegy felénél a szülést követően 2-es típusú diabétesz alakult ki egy éven belül a közül a 900 ezer nő közül, akik adatait egy laboratóriumi teszteket gyártó óriáscég megrendelésére készült felmérésben elemezték.

terhességi cukorbetegség

A vizsgálatból az is kiderült, hogy bár a nők 2-10 százalékánál kialakul terhességi cukorbetegség, várandósságuk alatt is csak minden harmadik leendő anyánál végezték el a tesztet. Egyeseknél az orvos nem látott emelkedett kockázatot, ezért nem rendelte el a tesztet, mások orvosuk tanácsa ellenére maradtak távol a vizsgálattól. A jelentős kockázat ellenére a szülés utáni 6 hónapban a cukorbeteg kismamák csupán 19 százalékánál végezték el a cukorterheléses tesztet.

Az eredményeiket az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban közlő szakemberek azt javasolják az érintett nőknek, hogy a megnövekedett családi leterheltség ellenére szánjanak időt heti négyszer félórányi mozgásra, illetve megjegyzik, hogy a testsúly 5-7 százalékos csökkentése is előnyösen hat vércukorszintre.


Forrás: MTI
2011. 02. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés